Megépülhet az Esztergom és kertvárosa közötti kerékpárút

Megépülhet az esztergomi belvárost és Esztergom-kertvárost összekötő kerékpárút. A pályázatot 2019. szeptember 15-ig kell benyújtaniuk, a projekt teljes összegére, amely mintegy 800 millió forint.

Korábban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretén belül lehetőség nyílt arra, hogy Esztergom pályázatot nyújtson be kerékpárút kialakítására, amely belvárost kötné össze a kertvárosi településrésszel.

A tervezett kerékpárút a Mária Valéria híd és a Schweidel utca közötti szakasza meglévő utakon halad majd, vagyis a hídtól indulva a Táncsics Mihály utcán, a Bottyán hídon, a Kis-Duna sétányon, az Árok utcán, a Hősök terén, az Ady Endre utcán, és a Baross Gábor utcán végighaladva érkezhetnek meg a kerékpározók a Schweidel József utcába.

Innen a kertváros széléig, a vasútvonal mellett végighaladó kerékpárúton lehet majd megközelíteni Kertvárost, a Szentlélek-patak felett ráadásul új hidat is kialakítanak. A pszichiátria mellett egy kisebb kitérőt kell megtenniük a bringásoknak, hiszen a Szalézi út, a lakótelep alatt elhaladó Schalkház Ferenc utcán és a Strázsa úton érhetik el az 117-es utat.

A Sátorkői út és a Palatinus-tó közötti szakaszon szintén meglévő utakon jelölik ki a nyomvonalat, így a Damjanich utcai szervízúton és az Eperjesi úton továbbhaladva érhetik el a tavat. A tervek szerint a Kassai utcánál található kereszteződést átépíthetik a két keréken közlekedők biztonsága érdekében.

A belvárosi és kertvárosi településrészeket összekötő kerékpárút hossza meghaladja a kilenc kilométert. Ha megépül (és időközben elkészül a Dorog-Kesztölc közötti kerékpárút), akkor kapcsolatot teremt majd az EuroVelo 6 és a Pilisben található erdei kerékpárút-hálózat között. Így gyakorlatilag Esztergomból-kertváros-Dorog-Kesztölc érintésével akár Pilisszántóig is eltekerhetünk.

Forrás: esztergom.hu / hidlap.hu

Megosztás