Kategóriák: DorogHírek

Koszorúkat helyeztek el a Nemzeti Kőbányászati Emlékhelynél

Augusztus 30-án, péntek délután Dorogon, a Baumitnál található Nemzeti Kőbányászati Emlékhelynél helyeztek el koszorúkat Bányásznap alkalmából.

Illy Gábor, a Baumit Kft. elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd elmondta, hogy immáron 4. alkalommal gyűltünk össze azért, hogy közösen tiszteletünket fejezzük ki a kőbányászatban dolgozó emberek és az iparág mellett. Hozzátette, hogy ez az ünnepség évről évre megeleveníti a múlt és a jövő elválaszthatatlan egységét. Dorogon 115 éve kezdődött el a mészkőbányászat, a Baumit pedig büszke rá, hogy a mai napig folytatja ezt az ipart. Kiemelte, hogy a magyar Baumit ezer szállal kötődik Dorog városához, hiszen itt található a cégközpontja, a modern vakolatgyára és itt van a tradicionális bányászváros egyetlen ma is működő bányája, a Baumit mészkőbányája. Zárásként elmondta, hogy évente közel félmillió tonnát bányásznak a dachsteini mészkőből Dorogon, a bánya pedig 60-80 évre még biztosan elegendő mészkövet rejt.

Dr. Völner Pál államtitkár úr elmondta, ha Dorogra gondolunk, akkor a szénbányászat nélkül nem tudunk beszélni a város történetéről, felépüléséről. Viszont a mészkőbányászatot is meg kell említeni, hiszen az még a mai napig is megmaradt. Hozzátette, hogy a legfőbb értéke a bányászatnak az a tisztesség, az a munkához való hozzáállás volt, amit az itt élő emberek elsajátítottak, megörököltek, ami a mai változó körülmények között is biztosítja a település fennmaradását, virágzását.

Dr. Tittmann János polgármester elmondta, hogy a Bányásznap nagyon érdekes számunkra, már-már misztikus erővel bír, mert ihlető, kezdeményező ereje van ennek az ünnepnek. Néhány évvel ezelőtt a kőbányászokat arra ihlette, hogy megalkossák a Nemzeti Kőbányászatnak az emlékhelyét, szerdán pedig azt ünnepeltük, hogy a vízbányászok a Schmidt-villa parkjában, Schmidt Sándorra emlékezve szobrot adtak át. Schmidt Sándor a mi helyi történetünknek egy kiemelkedő alakja. Kiemelte, hogy polgármestersége alatt évről évre a legnagyobb feladatot azt jelentette, hogy Schmidt Sándor örökségét megóvja, gondozza és gyarapítsa.

A beszédek után koszorút helyezett el az emlékhelynél dr. Völner Pál, térségünk országgyűlési képviselője, Dorog Város Önkormányzata nevében Dr. Tittmann János, Steindl Balázs, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat alelnöke, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület nevében dr. Szabados Gábor, ügyvezető igazgató, a Bamuit Kft. nevében Illy Gábor ügyvezető, Vass József műszaki vezető és Mocsnik Imre a kőbánya üzemvezetője. Továbbá az OMBKE dorogi szervezete nevében dr. Korompai Péter a szervezet titkára, valamit Solymár Judit, Sasvári Géza és Pados József, a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat nevében dr. Katona Gábor főosztályvezető, a Dorogi Bányász Szakszervezeti Szövetség és a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány nevében Glevitzky István elnök, Bánhidi József alelnök és Koltai Lajosné, gazdasági munkatárs, valamint a Duna-Dráva Cement Kft. és a Mikerobb Kft. képviselői.