Kategóriák: DorogHírekSport

Hatvanadszor egymás ellen

Csapatunk 50%-os teljesítményével a tabella 12. helyéről várja az 5. fordulót, amelyen szintén egy régi vetélytársát, a Budafokot fogadja. Vendégei hasonló mutatóval rendelkeznek az eddig eltelt négy mérkőzésen, viszont jobb gólarányuknak köszönhetően, a pontazonosság ellenére is a 7. helyet foglalják el – Szabó Gyula cikke.

A dorogiak a remek bajnoki rajtot követően kissé megtorpantak és második vereségüket szenvedték el az elmúlt fordulóban az addig még pontot sem szerzett Vác ellen. A korán bekapott gól meghatározta az egész mérkőzés alakulását és sajnos annak kimenetelét is. A mieink végig az eredmény után futhattak, de nem csak egyenlíteni nem sikerült, de az utolsó percben az ellenfél újabb góljával be is biztosította a győzelmét. A budafokiak teljesen a dorogiakat követték eddigi szereplésükkel. Szintén két ragyogó győzelmet követően két vereség következett. A nyitányt két újonc csapat, a Szeged és a Szolnok ellen kezdték és mindkétszer magabiztos 3-0-ás győzelemmel szerezték meg a bajnoki pontokat, majd a listavezető Csákvár otthonában 2:1 arányban alulmaradtak, legutóbb pedig hazai pályán veszítettek 3-2-re a Budaörs ellen. A középmezőny alaposan feltorlódott, hat csapatnak is 6 pontja van, s közülük a Budafok plusz négyes gólarányával vezeti ezt a hatosfogatot a hetedik helyen tanyázva, míg a mienknek éppen fordítottan, mínusz négyben van a gólkülönbsége, amely pillanatnyilag csak a 12. helyre elegendő.

Ez idáig csupa régi, jónevű egyesület jött fordulóról fordulóra és ezúttal sem lesz másként. A Budafok ellen is a régmúltba nyúlik vissza az egymás elleni vetélkedés, amely rendszerint kiélezett, izgalmas és szoros összecsapásokat hozott. Ez ízben éppen a kerek, hatvanadik egymás elleni tétmérkőzésükre kerül sor.

A két csapat mérlege>>

A két csapat részletes mérlege>>

A Budafok két évvel korábbi alapítású egyesület, mint a dorogi, ám a labdarúgó szakosztálya csak később kezdett éledni és csapatuk is ennek megfelelően csak a dorogiak bajnoki rajtját követő években kapcsolódott be a szervezett bajnoki küzdelmekbe. Így számban kicsivel elmaradnak a Dorogétól. Eddig ugyanis 103 bajnoki évadban szerepeltek, amely során egy izmos másodosztályú csapat képét testesítik meg, néhány eltéréstől eltekintve. 58 évadot töltöttek az NB II-ben, továbbá 37 évadot a harmadosztályban. Egyetlen év erejéig az első osztályba is feltornászták magukat, az 1945-46-os évadban, de azzal a lendülettel ki is estek. Ugyanakkor 7 évadon keresztül a negyedosztályban is megfordultak. Az idei már a 104. évadjuk a sorban és az 59. NB II-es évük. Legnagyobb sikerei a másodosztályban szerzett 4 bajnoki cím. Ezen felül 3 bajnoki ezüst és ugyancsak 3 bajnoki broznérmet nyertek ebben az osztályban. Egyéb, más kiugró teljesítménnyel nem rendelkeznek, ám soraikban is akadtak szépszámmal híres labdarúgók az idők során, mint többek között Zakariás József, Noskó Ernő, Mezey György, Eszterházy Márton, Tepszics Ignác, Dragóner Attila, vagy éppen Mörtel Béla.

A két csapat legutóbb idén február 3-án, Dorogon találkozott a tavaszi szezon 3. fordulója jegyében, ahol a mieinknek sikerült 2-1-re győzni. A február elején közreadott összefoglaló nem sokkal utána módosult, ugyanis további három bajnoki évad és vonzataként 6 mérkőzés nyomára bukkantam, amelyet egy kiegészítő cikkben közzé is tettem (lsd. a fentiekben csatolt linkeknél). Most már úgy néz ki, hogy ténylegesen sikerült pontos képet adni a teljes múltbéli szereplés tekintetében. Ennek megfelelően 28 bajnoki évadban szerepelt együtt a két csapat, s időközben három Magyar Kupameccset  is találtam, amely biztos forrással is igazolható. 1976-ban a legjobb 16-közé jutásért oda-visszavágóval kiírt továbbjutás alkalmán mind a két találkozót sikerült megnyerni. Otthon 3-1-re, Budafokon pedig 2-1-es dorogi győzelemmel, egyben biztos továbbjutással zárult a két meccs. 1986-ban a legjobb 32-közé Dorogon nyertünk 2:0 arányban. Ezzel a három kupameccsel lett 59 a teljes mérkőzésszám.

Eddigi mérlegünk a Budafok ellen: 59 meccsből 26 győzelem, 11 döntetlen és 22 vereség, 84:83-as gólarány. Csak a bajnokik tekintetében pedig 56 mérkőzésen 23 győzelem, 11 döntetlen, 22 vereség, 77:81-es gólaránnyal.

A hazai mérleg 30 találkozóból; 21 győzelem, 2 döntetlen, 7 vereség, 47:27-es gólarány, míg csak a bajnokit figyelembe véve, 28 meccsen 19 győzelem, 2 döntetlen, 7 vereség, 42-26-os gólarány.

A Budafok meglehetősen gólerős csapat volt mindig is, amelyet az eddigi 4 fordulóban is igazolt, hiszen minden meccsén betalált és a gólátlag bő két találat meccsenként. A két veresége is csak minimális egy gólos volt. A mieink viszont a legutóbbi két vesztes találkozón gólképtelenek voltak, ráadásul 0-6-os gólarány társul a két vereséghez. Minden előzetes várakozás szerint ezúttal is kemény és kiszámíthatatlan kimenetelű mérkőzésre van kilátás. Az eredmény teljes mértékben háromesélyes. Amelyik csapat nyerni tud, az máris három pontos előnyt élvezhetne a másikkal szemben, amely egyrészt megerősítené a középmezőnyben elfoglalt pozicíóját, valamint ha a többi eredmény is úgy alakul, akár az élmezőnyhöz is felzárkózhat.

Mint az várható volt, kiegyensúlyozott a mezőny és nincs előre lefutott meccs. Az egyetlen dolog ami némi meglepetést hozott, hogy az előzetesen bajnok- és feljutásra leginkább esélyes csapatok közül csak a Győri ETO szerepelt ennek megfelelően, ám éppen a legutóbbi fodulóban cáfolt rá erre, miután Siófokon kikapott. Az MTK ellenük szerzett győzelmével úgy tűnt, hogy magára talál és a soronkövetkező hazai meccsét ugyan behúzta, ám rabszódikus második félidei produkciójával nem volt túl meggyőző. Saját bevallásuk szerint is, ha még lett volna negyedóra a meccsből, még ki is kapnak a Soroksártól. A Haladásnak négy meccs kellett ahhoz, hogy legelső győzelmét elkönyvelje, igaz, legalább még veretlen. A Vasas mélyen a várakozás alatt szerepel. Mindkét idegenbeli meccsét elvesztette, a Soroksár ellen otthon csak a II. félidei hajrával tudod két gólos hátrányát megfordítania, viszont legutóbb az eddig pont nélkül álló Ajka ellen csak egy döntetlenre volt képes, ráadásul úgy, hogy vesztett pozícióból sikerült egalizálnia. Az újoncok közül a Szolnok és a Szeged is eddig derekasan helytállt, viszont a tavaly az NB III-ban fölényesen szereplő Ajka egyelőre szenved. Igaz, legutóbb a Vasas otthonában megszerette első pontját. A tabellát némi meglepetésre a Csákvár vezeti eddigi hibátlan teljesítménnyel. Rajtuk kívül már csak az említett Haladás még, amely veretlen. Három csapat – Ajka, Balmazújváros és a Gyirmót – egyelőre nyeretlen. Utóbbi szereplése talán az eddigi legnagyobb negatív szenzáció a mezőnyből, ugyanis az egyik olyan csapatként ismeretes, mint akinek feltett szándéka a feljutás, ám jelenleg két pontot gyűjtve kieső helyen áll. Ráadásul a legutóbbi fordulóban legjobbjukat, Szarkát ki is állították.

Alapjában véve elmondható, hogy az idei NB II-es bajnokság is érdekes, sok kiszámíthatatlan meglepetéssel. A futballínyenceknek mindenképpen örömteli, ám minden valószínűség szerint a Dorog hívei vasárnap roppant örülnének akár csak egy szürke kis győzelemnek is. 

Fotómelléklet: Majd’ napra pontosan egy 17 évvel ezelőtti DorogBudafok mérkőzésen készült felvétel. 2002. augusztus 24-én, Papp András góljával az 1-0-ra megnyert meccsen, az agilis Czipper Zsolt lendül éppen támadásba.