Kategóriák: HírekTokodaltáró

Gerincjóga-stúdió nyílt Tokodaltárón

Térségünkben egyedülállónak számító gerincjóga stúdió nyílt Tokodaltárón. Buna Kitti jógaoktatóval beszélgettünk.

Honnan jött a jógázás?

Genetikailag alaptartáshibákat örököltem, a párom pedig már járt jógaórákra és ő ajánlotta nekem. Budapesten, mikor egyetemre jártam a szomszéd utcában volt a Mandala jógastúdió, itt kezdtem el „edzésekre” járni 2013-ban. Mikor hazaköltöztem rájöttem, hogy nincs a térségben gerincjóga. Több jógastúdiót is felkerestünk, de sajnos mindenhol azt tapasztaltuk, hogy zajos területeken tartják az órákat. A jóga órák egyik legfontosabb eleme a megfelelő hely, ahol a környezeti adottságok lehetővé teszik, hogy a csend és a nyugalom létre jöjjön. Végül párommal úgy döntöttünk, hogy elvégzem a jógaoktatóit és nyitunk egy gerincjóga stúdiót, amelyet közös munkával Tokodaltárón sikerült megvalósítani. Mindemellett folyamatosan fejlesztjük magunkat, rengeteget tanulok, legfőképpen anatómiát és további jóga szakirányokat, párom pedig a marketing és vállalkozás fejlesztés világába tanul bele, hogy egyre feljebb tudjuk emelni a stúdió színvonalát.

Milyen egy jógaóra felépítése?

Először bemelegítéssel kezdünk, mondhatjuk hasonlóan, mint egy sportórán, a különböző testrészeinket mozgatjuk meg. Utána következik az erősítő rész, aktív és passzív izomhasználattal nyújtógyakorlatokat végzünk. Végezetül pedig egy közös relaxációval zárjuk le az órát.

Mi a különbség a hagyományos jóga és a gerincjóga között?

A gerincjóga minden jóga irányzatnak az alapja, nem az a tipikus jóga irányzat, mint a hatha jóga, astanga jóga vagy a kismama jóga. A gerincjóga azokra a mozogni vágyó emberekre specializálódott, akiknek nincs jó alaptartásuk, gyenge a törzsizmuk, ezáltal nem tudnak olyan erőteljes jógát elvégezni. A gerincjógában is van a kezdő, illetve a haladó tanfolyam, amely már kicsit összetettebb. Összefoglalva a gerincjóga elsődleges szempontja a testarttás javítás, közérzet javítása, illetve a különböző mozgásszervi betegségek mellett is csoportos mozgásformát tudjon végezni.

Honnan ered a gerincjóga?

A magyarországi Mandala stúdió fejlesztette ki ezt a fajta jógatípust, amelyet le is védtek.

Mennyire lett népszerű a gerincjóga térségünkben?

Szerencsére a nyitás óta egyre több az érdeklődő, óráink kezdenek megtelni, hiszen korlátozott létszámban tudnak részt venni egy alkalmon. Ezáltal kérjük a meglévő és leendő vendégeinket, hogy mindenféleképpen jelentkezzenek be előre az óráinkra, hogy biztosítani tudjuk a helyüket. Mi is bővítjük az óráink számát, például most szerdán is indult egy új csoport. Jelenleg másodmagammal, Homoródi Nikolettel – aki szintén a Mandala jógastúdióban végzett – vezetjük óráinkat.

Szeretnétek majd bővíteni a helyiséget?

Igen, mindenképpen, ilyen érdeklődés mellett minél hamarabb szükségünk lesz a bővítésre. Jelenleg már munkálkodunk, hogy a meglévő kihasználatlan termeinket is mozgásra alkalmas területté alakítsuk át.

Terveink között szerepel, hogy szeretnénk felkeresni a környékbeli jógaoktatókat is, hogy egy közösséget alkotva, a térségben mindenki megtalálja a számára megfelelő mozgásformát.

Hol érhetnek el titeket a gyógyulni vágyók?

Tokodaltárón, a volt bányairoda közelében a Tárna utca és az Orgona utca sarkán.  Belső udvarunkban a parkolási lehetőség is biztosított.

Bejelentkezni telefonon a +36-30/341-2337-es számon, vagy e-mailben a nabyyoga@gmail.com címen lehet. Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/nabyyogastudio/, ahol az aktuális órarendünket megtalálja minden kedves érdeklődő.

Lehoczki Dávid

Megosztás