Magyar Falu Program: támogatott települések

Múlt héten hirdették ki a Magyar Falu Program első két pályázatának eredményeit. Térségünkből több település is támogatást kap helyi egyházi közösségi terek fejlesztésére, illetve nemzeti és helyi identitástudat erősítésére.

Több szász fejlesztés indul el 13 milliárd forintból országszerte az ötezer lélekszám alatti településeken a Magyar falu program keretében – közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos július 4-én, csütörtökön az MTI-vel.

A közleményben Gyopáros Alpár azt írta, a falusi önkormányzatoknak kiírt pályázati felhívás hatmilliárdos keretére 461, a helyi egyházi közösségi terek fejlesztése című pályázati felhívás hétmilliárdos keretére pedig 487 nyertes pályázat érkezett. Mindkét kiírás teljes összegét felhasználták.

A kormány februárban hirdette meg a pályázatokat, amelyek közösségi terek fejlesztésére és helyi identitástudat erősítésére adnak lehetőséget a kistelepülések önkormányzatainak és egyházközösségeknek. A kiírás célja a vidéki településeken nagy számban kiürült parókiák, plébániák, volt egyházi iskolaépületek, és működő, de korszerűtlen önkormányzati ingatlanok hasznosítása, élettel való megtöltése – ismertette.

Gyopáros Alpár hangsúlyozta, a kormány célja a Magyar falu programmal az, hogy javuljon a falvakban élő emberek életminősége. Az első két kiírásra érkezett jelentős túljelentkezés miatt a program 2020-as pályázati céljainak meghatározásakor kiemelt figyelmet fordítanak majd a helyi közösségek fejlesztésére – tájékoztatott a kormánybiztos.

Megítélt támogatások a térségünkben:

A helyi egyházi közösségi terek fejlesztésére:

  • Héreg – Héregi Református Egyházközség – 22 756 270 Ft.
  • Leányvár – Leányvári Árpád-házi Szent Erzsébet Plébánia – 19 324 032 Ft.
  • Piliscsév – Piliscsévi Kisboldogasszony Plébánia – 22 795 083 Ft.
  • Pilisszántó Római Katolikus PlébániaPilisszántó – 5 784 297 Ft.
  • Tinnye – Tinnye-Piliscsabai Református Társegyházközség – 7 088 472 Ft.


A nemzeti és helyi identitástudat erősítésére:

  • Bajna – Bajna Község Önkormányzata – 11 995 150 Ft.
  • Dág – Dág Község Önkormányzata – 16 965 867 Ft.
  • Pilismarót – Pilismarót Község Önkormányzata – 19 149 994 Ft.
  • Pilisszentkereszt – Pilisszentkereszt Község Önkormányzata – 12 649 280 Ft.
  • Úny – Úny Község Önkormányzata – 6 690 889 Ft.


A Magyar Falu Programban a következő pályázatok eredményei még kihirdetésre várnak: Orvosi rendelő, Orvosi szolgálati lakás, Orvosi eszközök, Óvodafejlesztés.

Forrás: MTI / kormany.hu / dorogimedence.hu