Kategóriák: Hírek

Kitüntették a sárisápi önkéntes tűzoltókat

Elismerésben részesítették a Komárom-Esztergom megyei, köztük az Önkéntes Tűzoltó Egyesület Sárisáp (ÖTES) csapatát is, akik részt vettek a múlt heti Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében keletkezett viharkárok felszámolásában – tudta meg a hidlap.hu

A meteorológusok már június 26-án figyelmeztettek arra, hogy másnap erős zivatarok alakulhatnak ki országszerte, amelyeket viharos széllökés, jégeső és lokális felhőszakadás kísérhet. A prognózis bejött, ugyanis a másodfokú riasztásnak megfelelően kiterjedt zivatarrendszer haladt végig Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéken. A keleti országrészből összesen 2700 bejelentés érkezett a Katasztrófavédelemhez, kilencvenöt százalékuk a szabolcsi régióból.

A kidőlt fák, kitört villanyoszlopok, villámcsapások és felsővezeték-szakadások fennakadásokat okoztak az áramellátásban, gyakorlatilag több mint 50 ezer háztartásban másfél napon keresztül nem volt áram. A károk felszámolása napokig tartott, a munkából kivették a részüket az ország távolabbi pontjairól érkezett hivatásos és önkéntes kollégák is.

Ifj. Szabó Imrétől, a sárisápi önkéntes tűzoltók parancsnokától megtudtuk, hogy június 29-én hajnalban utaztak el Kisvárdára. A négyfős különítményt a helyi hivatásos lánglovagok mellé osztották be, akikkel lakóházról lakóházra járva számolták fel a károkat. Másnap kidőlt fák aprításában segédkeztek, a munka közben pedig kiderült, hogy a hat évvel ezelőtti nagy dunai árvíz idején a keleti-országrészben élők siettek a dunántúliak segítségére.

A parancsnok szerint hihetetlen érzés, hogy egy emberként fogott össze az ország a bajbajutott honfitársakért és annak a példaértékű összefogásnak, amelynek a sárisápiak is részesei lehettek. Egyúttal köszönik a sárisápi önkormányzatnak, hogy felajánlották számukra a falubuszt, amellyel a szükséges eszközöket szállították a helyszínre.

Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok, főigazgató-helyettes csütörtökön a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon köszönte meg a résztvevők kiemelkedő teljesítményét, egyúttal harminc hivatásos, tizenkét önkéntes, illetve hat társ- és együttműködő szervezet munkatársának adott át ajándéktárgyakat. Továbbá emléklapot kapott minden résztvevő mentőcsoport és önkéntes tűzoltó egyesület is.

Fotók: Önkéntes Tűzoltó Egyesület Sárisáp
Forrás: hidlap.hu

Megosztás