Kenyérmezői-patak zöldben

Többen panaszkodtak, hogy a Kenyérmezői-pataknál több méteres növényzet burjánzott el. Most választ kaphatunk a problémára!

A dorogi önkormányzatot is megkerestük az üggyel kapcsolatban, ők elmondták, hogy több ízben szóltak már a fenntartónak, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságnak (ÉDUVIZIG). Megkerestük az őket is, akik elmondták, hogy tudnak a problémáról és ki is fejtették, mi az oka ennek.

Megkeresésünkre a következő választ adták:

„Tudunk az Ön által említett problémákról, melyek megoldásával természetesen folyamatosan foglalkozunk. A belterületi mederszakaszok fenntartásának sajátossága, hogy komoly kétkezi munkát igényel. Ezeken a területeken ugyanis a külterületi meder illetve töltésszakaszokon használt fenntartógépeink nem tudnak munkát végezni. Ennek oka részben a patakmeder szerencsétlen kialakítása (nagyon meredek rézsűk), részben pedig a fenntartó sáv hiánya.A 83/2014. Kormány rendelet (a nagyvízi meder, parti sáv, fakadóvizek által veszélyeztetett területek használatáról, hasznosításáról,…) a fenntartó számára biztosít mindkét parton 3-6 m széles ún. fenntartó sávot, melyet szabadon kell hagyni. Sok helyen azonban ez nincs meg, pl. a kerítések a patakig ki vannak engedve, illegális hidak keresztezik a patakot, sok az illegális csapadékvíz bekötés valamint a fák, amik ugyan a város élhetőségét javítják de a gépi munkavégzést nagyban megnehezítik. A munkatársaink a fent említett szakaszon folyamatosan dolgoznak. A helyzetet nehezíti egy özönfaj az ún. japán keserűfű megjelenése mely igen agresszíven terjed és növekedési üteme a nádénak sokszorosa. Sajnos a lakosok sem könnyítik meg a fenntartási munkák elvégzését sokan a kerti zöldhulladékot a patakmederbe, patakpartra helyezik, ez a munkavégzést nehezíti, elszállítása mind a költségvetésünket mind pedig a kapacitásunkat meghaladja. Sokszor ezeket a kupacokat tévesen a vízügy hulladékaként azonosítják, holott az általunk hátrahagyott kaszálékot annak összeesése után zöldhulladék lerakóba szállítjuk. A helyzet javítása érdekében a Katasztrófavédelmi hatóság képviselőjével a közelmúltban közös bejáráson vettünk részt. Az illegálisan lerakott kommunális hulladék is problémát jelent, sajnos nagy mennyiségű hulladékot helyeznek a patakmederbe, ebből a szempontból a legfertőzöttebb hely a hidak környéke. Üdvözöltük a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület szemétszedési akcióját melyen mi is részt vettünk, munka- és védő-eszközökkel segítettük a megmozdulást, továbbá a következő ilyen akció lebonyolítását már közös szervezésben tervezzük.”

Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Megosztás