Közel két évet kapott a baltás támadó

Az Esztergomi Járási Ügyészség felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette és kétrendbeli kisebb kárt okozó rongálás vétsége miatt indult ügyben bíróság elé állította azt az esztergomi férfit, aki baltával támadt a környezetére.

A vádlott 2019. június 22. napján a délutáni órákban Esztergomban egy kocsmában italozott,  20 óra körüli időben az élettársa közölte vele, hogy elköltözik tőle. A vádlott élettársa hazament, számított arra, hogy az ittas  férfi haza fog érkezni, ezért a ház padlásán elrejtőzött. A vádlott 21 óra 30 perc körüli időben ért haza a közös lakásba, ott élettársát nem találta, ezért a fészerből magához vett egy 20 cm nyélhosszúságú, összesen 27 cm hosszú baltát és azzal elindult élettársa munkahelyére.

Az élettársa munkahelyéhez érve a vádlott a baltával a vaskaput ütötte, majd azt többször belevágta a házra felszerelt névtáblába, a tetőcserepek közül kettőt letört, széttörte a kapu feletti lámpát, a mozgásérzékelőt, a kamerás kapucsengőt, ezen túl a kapu bal oldalán a vakolatot kb 120 cm hosszan leverte a falról, ezzel összesen 52.100,- Ft. kárt okozott.

Egy szomszéd rászólt a vádlottra, hogy fejezze be a rongálást, aki ezt hallva a baltát belevágta a neki szóló férfi lakóházába, azt kb 40 cm hosszan megkarcolta, ezzel 17.130,- Ft kárt okozott. Ezt követően a vádlott egy lakóház előtt elhaladva a baltát abba belevágta, azt több helyen megkarcolta, majd a ház egy részén a vakolatot leverte, ezzel összesen  43.120,- Ft kárt okozott.

Ezután a vádlott egy  buszmegállóban a menetrendet tartalmazó utastájékoztató tábla plexi borítását törte be  a baltával, ezzel 3.350,- Ft kárt okozott. Ezt követően egy következő lakóház falába a baltát háromszor beleverte, mellyel a vakolatot megsértette, ezzel 55.160,- Ft. kárt okozott. A vádlott ezután egy, az utcán parkoló tehergépkocsi jobb oldali visszapillantó tükrét a baltával letörte, ezzel 4.000,- Ft. kárt okozott.

A vádlottat a rendőrjárőrök az utcán 21 óra 50 perckor elfogták, bűnügyi őrizetbe vették, amelynek ideje alatt az ügyészség bíróság elé állította.

A tárgyaláson a bíróság az ügyész indítványa alapján a különös visszaesőnek minősülő vádlottat halmazati büntetésül 1 év 8 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte, megállapította, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. Az ítélet a kihirdetését követően jogerőssé vált, ezért a vádlottat a szabadságvesztés végrehajtására büntetés-végrehajtási intézetbe szállították.

Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó