Kategóriák: DorogHírek

Bal kézben a gyerek, jobb kézben az okostelefon

Május 9-én, csütörtökön Tari Annamária pszichoanalitikus volt a dorogi könyvtár vendége.

Annamária a „XXI. századi érzelmek és az online tér – párkapcsolattól a gyermeknevelésig” című előadásában kitért arra, hogy a digitális világban felnőtt gyerekekre érzelmi hatással vannak a modern eszközök. Két személyiségük alakul ki, az egyik az online a másik az offline személyiség. Sok esetben online felszabadultabbak és gyorsabbak vagyunk, ez pedig már az offline személyiségünkben is megmutatkozni. Sajnos a harmadik kezünk az okostelefonunk.

Annamária egy amerikai filmet idézett fel, melyben felhívták a figyelmet a digitális világ függőségi hatásaira. A filmben az alany digitális detoxra ment két hétre, amely időszak során semmilyen online eszközt nem használt. Hozzátette: a mai gyerekeknél is megoldás lehet a digitális detox használata.

Az előadás során a szülők sokat tanulhattak, pl. elhangzott az is, hogy az okostelefonok által kibocsájtott fény és hanghatások az alvás minőségét is rontják.

Megemlítésre került az online sport is. A legnagyobb hazai sportegyesületek is már szakosztályokat hoztak létre, melyben számítógépes játékokon edzhetnek a gyerekek, persze ezzel az izmuk nem nő és ráadásul naphosszat gyakorolnak egy-egy „mérkőzés” előtt.

Fontos kiemelni, hogy a kutatások szerint a mai 11 hónapos babák 20 %-a már tablet felhasználó, még ha nem is tudnak róla, a 4-6 évesek 60%-a pedig már függő. Sajnos az ilyen fajta gyermeknevelés során a csemeték az érintőképernyőn fedezik fel a világot, amely a legrosszabb, hiszen a szülő tudta nélkül olyan oldalakra kalauzolhatnak, amelyek a fejlődésüket meggátolják.

Tari Annamária Zacher Gábor barátjától idézett: a gyerek olyan mint a hasmenés, ha jön, menni kell. Ez azt jelenti, hogy a gyerekek olyan képeket, zenéket, stb. akarnak mutatni a szüleiknek, amik nekik nem jönnek be, ez által sokszor nem is jut elég figyelem rájuk.

Nem utolsó sorban az előadáson kitért arra, hogy a mai modern nevelési módszereken változtatni kell. A digitális eszközökön történő felnevelkedésnek hatalmas érzelmi hatása van, hiszen elszomorító jelenség formálódik a fiatal generációk körében, mely a baráti kapcsolatok minőségét és érzelmi mintázatát befolyásolja. Sőt az empátia hiánya növeli az agressziót is!

„Ne legyünk olyan szülők, akiknek a bal kézben a gyerek, jobb kézben az okostelefon van!”

Lehoczki Dávid