Cserével csalta ki áldozata telefonját az internetes csaló

Az Esztergomi Járási Ügyészség kisebb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt nyújtott be vádiratot egy férfival szemben, aki interneten hirdetett eladásra egy mobiltelefont, azonban a hirdetésre jelentkezőnek a készüléket nem küldte meg, az nem is állt szándékában, mert azzal nem rendelkezett, a tévedésbe ejtett  sértettől így csalt ki egy másik telefonkészüléket, amelyet értékesített.

A munkahellyel, illetve rendszeres legális jövedelemmel nem rendelkező vádlott 2018. év folyamán interneten keresztül különböző tárgyak eladását hirdette meg, a vevőket jogtalan haszonszerzés végett tévedésbe ejtette, majd a vevők által megvásárolt készülékeket nem küldte meg a részükre, ezáltal kárt okozva, rendszeres haszonszerzésre törekedve követett el vagyon elleni bűncselekményeket országszerte.

Az Esztergomi Járási Ügyészség vádirata szerint a vádlott  internetes felületen eladásra kínált egy márkás telefonkészüléket 120.000,- Ft-ért. A hirdetést egy tokodaltárói sértett 2018. június 24. napján megnyitotta, és felvette a kapcsolatot a vádlottal, akivel abban állapodtak meg, hogy a készüléket elcserélik a sértett tulajdonában álló mobiltelefonra ráfizetés nélkül.

A sértett a vádlottal történt megállapodásnak megfelelően postai úton elküldte a telefonját a vádlottnak, aki azt Szerencsen át is vette, de az általa ígért készüléket nem küldte meg sértettnek, az nem is állt szándékában, mert azzal nem rendelkezett.

A vádlott a sértettől kicsalt telefont Szerencsen eladta egy harmadik személynek 40.000,- Ft-ért, aki nem tudott arról, hogy a telefonkészülék bűncselekményből származik.

Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy az Esztergomi Járásbíróság a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlottat végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint a bűncselekmény révén szerzett vagyon elkobzására ítélje.

Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség