Kategóriák: DorogHírekSport

Örök mérlegen: Dorog – Monor

A válogatott Európa-bajnoki selejtezői miatti szüntet követően a hétvégén folytatódnak a bajnoki küzdelmek. Vasárnap a dorogiakat a Monor látja vendégül, mégpedig ideiglenes otthonában, Dabason – Szabó Gyula összefoglalója.

A két csapat a korábbiakban meglehetősen ritkán találkozott egymással. Ezidáig mindössze 7 alkalommal küzdöttek meg egymás ellen, valahányszor másodosztályú bajnokin. A mérleg jócskán a dorogiak felé billen, miután 4 győzelem és 2 döntetlen mellett mindössze egy monori siker született, 19:10-es gólaránnyal.

A legelső mérkőzésre 1937. november elsején, Monoron került sor, amely magabiztos 3-1-es dorogi győzelemmel zárult. A tavaszi visszavágó 1938. március 20-án is hasonlóan alakult, mégha a 3-2-es eredmény szorosnak is tűnik, azonban a Dorog így is biztosan tartotta otthon mindkét pontot.

A következő évadban ugyancsak oda-vissza diadalmaskodtak a mieink, ám ezúttal mindkét alkalommal két-két további góllal toldották meg győzelmüket. Az 1938. szeptemberi 4-ei hazai meccsen 5-2-re, míg a tavaszi visszavágón, 1939. április 23-án idegenben nyertek 5-1-re.

Ezt követően nagyon hosszú időn keresztül nem volt szerencséjük egymáshoz, egészen az új évezred elejéig. Akkor osztályozó mérkőzésen kerültek össze, amelynek tétje az NB I/B volt. Az első találkozóra hétközi meccsen Dorogon került sor, 2002. május 29-én. A dorogiak a meccs nagy részében fölényben játszottak és számtalan helyzetet puskáztak el. Vigh Szabolcs egymaga mesterhármast ért volna el, ha csak a ziccereit belövi. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a vendégek az első és egyetlen épkézláb támadásukat követően az utolsó percekben szerzett góljukkal nyertek. A négy nappal későbbi visszavágón hiába ért el 2-2-es döntetlent a Dorog, minimális különbséggel elveszítette az osztályozót. Pedig a monori mérkőzésen a két gólon kívül is bőven volt lehetősége a csapatnak további gólszerzésre és hogy a maga javára fordítsa az eredményt még akkor is, ha kétszer is hátrányba került. Ettől függetlenül is indulhattak volna a másodosztályban, mivel volt visszalépő és a Szövetség a szabályok értelmében a mieinknek ajánlotta fel az indulás jogát. Azonban a klub akkori anyagi helyzete ezt nem tette lehetővé, ugyanis a nevezéshez szükséges minimum anyagi háttér összegének csak a kétharmada állt a rendelkezésre.

Újabb hosszú időszak elteltével a jelen bajnoki évadban lettek újra csoporttársak. Elsőként  Dorogon, tavaly október 3-án, hétközi mérkőzésen csaptak össze, ahol a találkozó végéig vezettek a dorogiak, ám az utolsó percben egy meglehetősen potyaízű találattal – egy távolról leadott, nem túl komolynak tűnő, lapos, pattogós lövés kapusunk kezei között a jobb alsó sarokban kötött ki – egyenlítettek a vendégek, beállítva az 1-1-es végerdményt.

A Dorog hazai mérlege: 4 mérkőzésből 2 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség, 9:6-os gólarány.
Idegeneli mérleg: 3 mérkőzésből 2 győzelem, 1 döntetlen, 10:4-es gólarány.

Bár a mieink mutatói minden szempontból sokkal jobbak, azonban az is tény, hogy a Monor eddigi valamennyi ellenünk játszott meccsén gólt tudott szerezni, míg a dorogiak egy alkalommal gólképtelennek bizonyultak.

Az eddigi 19 dorogi gól szerzői időrendben: Juhász, Klausz (2), Kőfalvi, Gyömbér (2), Kókai, Pfluger, Prohászka József (3), Brandhuber, Vázsonyi I. (2), Pick, Bencze, Aubel, Sinkó és Sitku.

Megosztás