Kategóriák: DorogHírek

A véradókat ünnepelték Dorogon

December 3-án, hétfőn, Véradó Ünnepséget tartottak a Dorogi József Attila Művelődési Házban.

Az eseményen Bodó Ildikó a Magyar Vöröskereszt Dorog területi vezetője beszédében elmondta, hogy Karl Landsteiner osztrák orvos és biológus a 19. és 20. század fordulóján fedezte fel az emberi vércsoportrendszereket. A vércsoportrendszerek megismerése lehetővé tette, hogy a véradó és a vért kapó személyek összepárosíthatóak legyenek, így felfedezése után néhány évtizeddel már biztonsággal zajlottak a véradások, legalábbis a vércsoportrendszerek tekintetében.

Beszédében kiemelte, hogy a Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a véradásszervezésben. Éves szinten 11-13 ezer véradóeseményt szerveznek, ez évente kb. 500 ezer egység vért jelent. Fontos feladatuk az is, hogy a véradásokon a véradókat megbecsüljék, a lakosság figyelmét pedig felhívják a véradás szükségességére.

A Magyar Vöröskereszt 1954 óta adományoz kitüntetéseket a sokszoros véradóknak, 1988 óta pedig november 27-e a Véradók Napja Magyarországon.

A dorogi eseményen kitüntették a 25, 30, 40 és 50 szeres véradókat, illetve azon 50 felettieket, akik a megyei ünnepségre nem tudtak elmenni. De akadt egy olyan dorogi is, Stósz József személyében, aki már 110 alkalommal adott vért élete során, ez kimagasló számnak számít, hiszen egy évben egy ember maximum 4-5 alkalommal adhat vért.

A kitüntetéseket Dr. Bognár Ferenc, országos tisztviselő, a megyei vezetőség tagja és Bodó Ildikó Dorog területi vezető adta át.

A kitüntetések átadása után a résztvevőket vacsorával vendégelték meg, a hangulatról pedig az „Ikrek” együttes egyik fele gondoskodott.