Amatőr módon akartak autót lopni a dorogi erdőlakók

Az Esztergomi Járási Ügyészség jármű önkényes elvételének bűntettének kísérlete miatt két férfit állított az Esztergomi Járásbíróság elé 2018. október 26. napján, az elkövetést követő második napon.

Az elkövetők Győrben éltek hajléktalanként, azt tervezték, hogy Németországba fognak utazni munkavállalás céljából, ezért az első rendű vádlott javaslatára 2018. október hónap elején Dorogra utaztak, azzal a szándékkal, hogy majd Esztergomban ruhát szereznek maguknak. Az elkövetők  egy Dorog melletti kis erdőben állítottak fel maguknak ideiglenes lakóhelyként egy sátrat.

A vádlottak 2018. október 24-én délután Esztergomba jöttek azért, hogy bort vegyenek maguknak  egy áruházban. Ezt követően elhatározták, hogy visszamennek Dorogra, ideiglenes lakóhelyükre. Az áruháztól a vádlottak 22 óra 30 perc körüli időben gyalogosan az Esztergom, Dobogókői úton haladtak, amikor észrevették, hogy egy épülettömb előtt több gépjármű parkol. Ekkor elsőrendű vádlott azt mondta másodrendű vádlottnak, hogy a gépkocsiktól 15-20 m-re megállva figyeljen, hogy jön-e valaki. Ez idő alatt  elsőrendű vádlott egy kővel betörte az ott parkoló egyik gépkocsi jobb első ablaküvegét, azon benyúlva a zárszerkezetet kinyitotta, majd felhívta a másodrendű  vádlottat, hogy együtt üljenek be a gépkocsiba.

A vádlottak szándéka az volt, hogy a gépkocsiba bejutva, azzal Dorogra, a szálláshelyükre jussanak el.

Az elsőrendű vádlott a vezető ülésben foglalt helyet, megpróbálta a kormányt elfordítani, de észlelte, hogy azt a kormányzár rögzíti, ezért a gépkocsiból kiszállt és egy kővel egy másik gépjármű jobb első ablakát is betörte azért, hogy ezt a gépjárművet próbálja meg jogtalanul használni.

Az ablaküveg betörésekor a gépkocsi riasztója megszólalt, ezért a vádlottak elszaladtak és a közelben megbújtak. Ez idő alatt a második gépjármű tulajdonosa a riasztó hangját hallva a lakásából lement a parkolóba, ahol észlelte a gépkocsi megrongálását, majd a lakásába visszament, hogy értesítse a rendőrséget. Az elkövetők ezt látva visszamentek a gépkocsihoz, és a jármű használatának szándékával elsőrendű vádlott megpróbálta a bal oldali első ajtót kinyitni. Ekkor  ismételten megszólalt a jármű riasztója, mire a sértett ismét leszaladt a lakásából és tetten érve a vádlottakat felszólította őket, hogy várják meg a rendőrség kiérkezését, melynek az elkövetők eleget tettek.

A nyomozó hatóság az elkövetőket bűnügyi őrizetbe vette, amelynek időtartama alatt az ügyészség a férfiakat 2018. október 26. napján bíróság elé állította.

Az Esztergomi Járásbíróság ítéletében elsőrendű vádlottat 2 év börtönbüntetésre, 3 év közügyektől eltiltásra ítélte, míg másodrendű vádlottat, mint bűnsegédet 3 évre próbára bocsátotta.

Az ítélet az elsőrendű vádlottal szemben kihirdetését követően jogerősé vált, másodrendű vádlott és védője is tudomásul vette. Az ügyész az ítélet kihirdetésekor három nap gondolkodási időt kért, amely alatt másodrendű vádlott terhére, súlyosításért, végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetés kiszabása végett jelentett be fellebbezést.

Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség

Fotó: illusztráció