Kategóriák: EsztergomHírek

Szent István-kori pénzérme került elő az alacsony Dunából

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a honlapján számolt be, hogy Dávid Balázs esztergomi gátőr több száz éves nyílhegyet és még ennél sokkal régebbi ezüst pénzérmét talált a Helemba-szigetnél.

Szeptember közepén a vízügyi igazgatóság kollégái a kisvizes időszakban gázlók felmérését végezték. Technikai okokból kikötöttek a Helemba-szigeten, ahol egy nyílhegyre bukkantak, később pedig egy érmén is megakadt a szemük, melyről azonnal látszódott, hogy ezüst. Tisztogatás után furcsa jelek, írások voltak felfedezhetők rajta, többek között egy „REX” felirat.

Dávid Balázs hazatérve az internet segítségével a régi pénzek között kutatva Szent István kori pénzérmeként azonosította. A régészetileg illetékes Balassa Múzeum munkatársai megerősítették, hogy a nyílhegy egy 13-14. századi darab, az érme pedig egy STEPHANUS REX, azaz Szent István ezüst dénárja.

Esztergomban verték egykor a pénzt, ami az ország első pénzeinek egyike. Kiderült, hogy a Helemba-szigeten már az Árpád-kortól laktak, egy kolostor romjai még ma is látszanak a sziget közepén.

Fotók: eduvizig.hu