Kategóriák: EsztergomHírek

Színes programok várták az érdeklődőket a könyvtári napokon Esztergomban

Az esztergomi Helischer József Városi Könyvtár, csatlakozva az országos Könyvtári Napokhoz, október 1-7-ig könyvtári hetet tartott.

Ebben az évben az Országos Könyvtári Napok három jelentős eseményhez kapcsolódik. Egyrészt 2018 Magyarországon a CSALÁDOK ÉVE. A könyvtárak eddig is számos hasznos családbarát szolgáltatással fordultak a lakosság felé. A Családok éve alkalmat ad arra is, hogy ezeket népszerűsítsék, együttműködő partnerek bevonásával hatékonyságát erősítsék. Az Országos Könyvtári Napok lehetőséget teremt új szolgáltatások bevezetésére, az év közben elindított családi könyvtári programok sajtónyilvános zárására, többgenerációs események tervezésére. Másrészt az Európai Bizottság javaslatára 2018. A KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG EURÓPAI ÉVE. Az európai év szlogenje: „Örökségünk: a múlt és a jövő találkozása”. A harmadik jelentős esemény, hogy ebben az évben éppen negyedszázada, hogy megszületett a Nemzeti Kulturális Alap, amely 25 éve támogatja a hazai kultúra minden területét. 2018. szeptember 23 – október 17. között kerül sor arra a rendezvénysorozatra, amelynek keretében megemlékezünk erről a jeles évfordulóról.

Október 2. Kedden a családok évéhez kapcsolódva „Találkozás esztergomi nagycsaládokkal” címen beszélgetésre került sor Sinkó Gyula moderátor közreműködésével.

Október 3. Szerdán a könyvtáralapító Helischer gyűjteményét mutatta be Horváth Mária könyvtáros. Helischer József (1779-1844) esztergomi polgár, városi tanácsos magánykönyvtárát – amely 2538 kötetből, több kéziratból és térképből állt – végrendeletileg a városra hagyta, nyilvános közkönyvtár alapítása céljából. Egy kódextől s néhány ősnyomtatványtól kezdve, a XVII-VIII. századi európai tudományos irodalmon keresztül a hazai reformkor alkotásaiig (pl. Széchenyi István művei) tartalmaz kiadványokat a páratlan értékű gyűjtemény. Főleg latin és német, kisebb részben francia és magyar nyelven teológiai, történelmi, földrajzi, jogi stb. (kisebb részben a reformkori hazai szépirodalmi) alkotásokból állt.

Október 4. „Szívem csücske a könyvtár” – szív alakú horgolásokat készítettünk, a bekapcsolódó lányok kezdő horgolóként nagyon szép szíveket horgoltak. Az őket elkísérő felnőttek is nagy lelkesedéssel vetették bele magukat az alkotásba.

Október 6.  „…VIRÁG VOLT A VERS…”  címmel rendezett a Helischer József Városi Könyvtár versmondó versenyt, idén tizedik alkalommal 50 év feletti amatőr versmondóknak. 27 fő méretett meg a szakavatott zsűri által. A zsűri elnöke Pusztaszeri Kornél színművész volt. Az esemény igazi kulturális unikum volt a verset szerető közönségnek.

Október 7. Könyvtárunk vasárnapi nyitva tartással, könyvbörzével várta olvasóit. Megbocsátás napját tartottunk, illetve lehetőség nyílt éves ingyenes beiratkozásra is. Kávéval, teával, pogácsával láttuk vendégül a szép számmal betérőket.

Hámosné Szőke Anna

Fotók: Steindl Nóra