Kategóriák: EsztergomHírek

Versmondóversenyt rendeztek az esztergomi könyvtárban

A „…virág volt a vers…”  nemzetközi versmondó verseny amatőröknek 50 év felett 10., jubileumi rendezvényére október 6-án került sor az esztergomi könyvtárban.

Idén harminchatan jelentkeztek a felhívásra, sajnos azonban közülük öten nem tudtak megjelenni, így 31 versmondó szavalatát élvezhette a hallgatóság. A rendezvényt Fehér László tárogatóművész gyönyörű játéka indította, mely egyben megemlékezés is volt nemzetünk gyásznapjára. Várady Eszter igazgatóasszony köszöntötte az egybegyűlteket, majd Romanek Etelka polgármester asszony nyitotta meg a 10. ünnepi versmondó versenyt. Jelen volt Steindl Balázs, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés alelnöke, s az esztergomi Kulturális és Idegenforgalmi Bizottság képviseletében Horányi László színművész, az esztergomi Várszínház igazgatója.

A zsűri elnöke ebben az esztendőben: Pusztaszeri Kornél színművész, a Madách Színház állandó művésze volt. Tagjai: Kecskés Ildikó, az érsekújvári Anton Bernolák Könyvtár munkatársa, a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke, maga is versmondó, valamint Pásztó András, az esztergomi temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium tanára és Bubik István Színkörének vezetője. Az esemény házigazdája pedig Dudok Dávid, az Esztergomi Diákszínkör tagja, egyetemi hallgató.

A verseny díjazottjai:
3.díj: Fülöp Katalin, Zalaegerszeg. Csoóri Sándor: Anyám szavai c. versét mondta.
2.díj: Mach András Budapestről. Ady Endre: Menjünk vissza Ázsiába c. versével.
1.díj: Ézsiás László Budapestről. Kányádi Sándor: Halottak napja Bécsben című költeményének részletét adta elő.

A zsűri különdíjában Bankó Róbert részesült. Ő Tatáról jött, s Buda Ferenc: Himnusz haza c. versét szavalta.

Steindl Balázs, mint minden esztendőben, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés különdíját hozta magával, s Ungvári Tamásnak – aki Egerből érkezett, s Szilágyi Domokos: A tücsök és a hangya c. versét mondta el – adta át.

Kecskés Ildikó a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületének különdíját hozta. Oriskó Klára kapta, aki Naszvadról érkezett, s Kernes Marian: Öleld át a nagymamát c. versét szavalta.

Az esztergomi könyvtár rendezésében ez a versmondó verseny minden esztendőben az NKA támogatásában a Könyvtári Hét keretében kerül megrendezésre, de Várady Eszter igazgató asszony néhány további támogatónak is köszönetet mondott: Esztergom Város Idegenforgalmi és Kulturális Bizottsága, Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés, Gitti virág, Kovács Cukrászda Esztergom, Padlizsán étterem, Jakab Ferenc Úr, Megyei Szakképzési Centrum, Meszes Balázs szakmai főigazgató úr, Szentgyörgymezei Olvasókör, Polgár József Úr.

Hámosné Szőke Anna

Fotók: Nyári Andrea