Kategóriák: EsztergomHírek

Könyvtárként és közösségi térként épülhet újjá a Bástya

Könyvtárként és közösségi térként épülhet újjá a Bástya – többek között erről döntött az esztergomi képviselő-testület a szeptember 20-i ülésén.

A képviselő-testület döntése értelmében négy helyszín esetében készültek tervek a városi könyvtár elhelyezésére. Az esztergomi építészek által készített tervek elsősorban a helyszínek kihasználásának lehetőségeit vizsgálták meg, nagyon részletes, mindenre kiterjedő koncepciókat készítve a volt Balassa iskola, a Déli kanonoksor, a Bástya épülete, illetve egy, a Prímás-szigeten építendő új könyvtár lehetőségére.

Romanek Etelka polgármester-asszony a napirend tárgyalása során továbbra is hangsúlyozta, hogy a könyvtár új helyszínének ahogy eddig, úgy most is az évek óta üresen álló, Kispréposti palotát, volt Balassa iskolát tartja a legmegfelelőbbnek.

A testületi döntést megelőzően a bizottságokban elsősorban a belvárosi helyszínek, a Prímás szigeti, illetve a Bástya áruház talált támogatottságra.

A képviselő-testület végül úgy döntött, hogy a könyvtár helyszínéül a Bástya áruházat jelöli ki, képviselői módosítással pontosabban „lehetőség szerint annak önkormányzati tulajdonú részét, kisajátítások nélkül”.

A beruházás koncepcióterve szerint a Bástya áruház ezzel teljesen átalakulna, a tervekben lehetőségként mozi, konferenciaterem, közösségi terek is szerepeltek, miközben a meglévő kereskedelmi egységek számára is alakítanának ki új területeket az épületben.

A képviselő-testület ezúttal csak a helyszínről döntött, a végleges funkciókról a részletes tervek elkészültét követően dönt a testület.

A testületi ülés részletes beszámolója itt olvasható>>

Forrás: esztergom.hu

Borítókép: illusztráció (Esztergom Hévíz Városrész Fejlesztési Terve)

Megosztás