Kategóriák: HírekKék hírek

PayPass hátránya: talált bankkártyával vásároltak

Bankkártyát talált egy fiatal férfi Lábatlanon, mellyel egy trafikban vásárolt. Később két társának is átadta a kártyát vásárlás céljából. Vádat emeltek ellenük.

A Tatabányai Járási és Nyomozó Ügyészség jogosulatlanul megszerzett bankkártya felhasználása miatt három elkövetővel szemben nyújtott be vádiratot a bírósághoz.

A sértett  2018. január 5. napján Lábatlanon elvesztette a bankkártyáját, amelyet aznap a III. rendű vádlott megtalált és magához vett. A bankkártyával PIN kód magadása nélkül, annak terminálhoz történő érintésével is lehetséges fizetni (alkalmanként 5.000 Ft-ig). A III. rendű vádlott a bankkártyát két nap múlva dohányboltban történő vásárlása során használta, majd azt átadta  I. és II. rendű vádlottaknak, hogy a bankkártya használatával ők is vásárolni tudjanak.

Az I. és II. rendű vádlottak dohányboltban, majd benzinkúton vásároltak, ennek során  mobiltelefonjaik  egyenlegét is feltöltötték.

Az  I. és II. rendű vádlottak  a bankkártya használatával vásárolt  termékeket három felé elosztották, ebből III. rendű vádlottat is részesítették.

A bűncselekménnyel az elkövetők összesen 16.548 forint kárt okoztak, amelyet a bank a sértett részére megtérített.

Az I. rendű vádlott tagadta a bűncselekmény elkövetését, ezzel szemben II. és III. rendű vádlottak beismerték azt.

Az ügyészség a vádiratban indítványt tett arra, hogy a bíróság a vádlottakkal szemben tárgyalás mellőzésével járjon el. Az ügyészség indítványozta, hogy a fiatal felnőttkorúnak minősülő, 21. életévét be nem töltött II. rendű vádlottat a bíróság intézkedésként bocsássa próbára, míg a  III. rendű vádlottat közérdekű munka büntetésre ítélje. Az ügyészség a bűncselekmény elkövetését tagadó és büntetett előéletű I. rendű vádlottal szemben végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta.

A 2018. július 01. napjától hatályos büntetőeljárási törvény a korábbi szabályozással ellentétben már lehetővé teszi, hogy a háromévi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűncselekmény esetén ügyészi indítványra a bíróság a bűncselekmény elkövetését tagadó elkövetővel szemben is a tárgyalás mellőzésével járjon el.

Amennyiben a Tatabányai Járásbíróság az ügyészség indítványának helyt ad, a vádirat benyújtásától számított egy hónapon belül ügydöntő határozatot hozhat az ügyben.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó / dorogimedence.hu

Megosztás