Kategóriák: Hírek

Az új vasúti menetrend értékelése a NIF részéről

Közel két hónapja már villanyvontatású FLIRT motorvonatokon közlekedhetnek az utasok a teljes 2-es vonalon, május 20-a óta pedig a vonatok jobb menetdinamikáját kihasználó zónázó menetrendet is bevezették – tájékoztat a NIF Zrt.

Már két hete, munkanapokon az óránkénti két gyorsított vonatpár 30 percenként közlekedik – eltérő megállási renddel – Budapest-Nyugati pályaudvar és Esztergom között. Angyalföld–Piliscsaba állomások között pedig minden állomáson és megállóhelyen megállva óránként egy vonatpár közlekedik, mellyel Piliscsabáig 38 perc alatt lehet eljutni. A Budapestről 6:51-től 20:51-ig közlekedő gyorsított vonatoktól a piliscsabai személyvonatokra csatlakozást biztosít a vasúttársaság Angyalföldön, 6 perces átszállási idővel. Csúcsidőn kívül pedig minden állomáson és megállóhelyen megálló vonatok közlekednek óránként a Budapest-Nyugati pályaudvar és Esztergom, valamint a Budapest-Nyugati pályaudvar és Piliscsaba között, így Piliscsabára a késő esti órákban 30 percenkénti utazási lehetőséget biztosít a MÁV-START. A gyorsított személyvonatok esetében 62 percre csökkent a menetidő a Nyugati pályaudvar és Esztergom között.

Munkaszüneti napokon Budapest-Nyugati pályaudvar– Esztergom között napközben 30 percenként közlekednek a vonatok. Az egyik vonat zónázó, a másik vonat Magdolnavölgy és Piliscsév kivételével mindenhol megállva közlekedik.

A Rákosrendező-Esztergom közötti 2. számú vasútvonal villamosítási és kapcsolódó építési munkálatai 2016 nyarán kezdődtek meg, és várhatóan idén ősszel befejeződnek. A beruházás keretében 51 km hosszan valósul meg a vasútvonal villamosítása, a teljes szakaszon kiépítik a kiegészítő biztosítóberendezéseket, valamint a kapcsolódó építési munkálatokat is elvégzik. A kiegészítő biztosítóberendezési munkálatok külön projekt keretében, de a villamosítással összhangban valósulnak meg és ezek elvégzésével 2019 tavaszára teljesen befejeződik a vasútvonal korszerűsítése.

A pályafejlesztések a NIF Zrt. beruházásában hazai és uniós forrás felhasználásával valósulnak meg.

Forrás: NIF Zrt. (nif.hu)