Teljes átalakulás a Sátorkőpusztai-barlangban

A BEBTE által üzemeltetett Sátorkőpusztai-barlang az elmúlt hónapokban komoly jelentőséggel bíró felfedezések helyszínévé vált.

A Dorog és Esztergom határában található, Duna-Ipoly Nemzeti Park felügyelete alá tartozó kristálybarlangot 1993 óta látogathatja a nagyközönség is. A barlang történetében mérföldkőnek számító, KEHOP-pályázat segítségével tavaly megvalósult természetvédelmi célú kitelepítés jelentős felületet szabadított fel a taposás alól. A beépített acél járófelületek lehetővé tették a hét évtizeden át használt, jelentősen szennyeződött felületek letakarítását.

A járatokban, termekben a letaposott agyag, illetve a bemosódott üledék felszedése, valamint a korábbi kutatási depók felszámolása közben érdekes felfedezéseket tettek a BEBTE tagjai. A legnagyobb átalakulás a barlang középszintjén található Ferde-teremben ment végbe. Sokszor hason fekve kellett kilapátolni, kiemelni a törmelékeket, a 10-20 kilógrammos köveket. Előkerültek a régen eltemetett kristályos falfelületek és egy gipszkristályokkal gazdagon borított fülke.

A Ferde-terem bonyolult alaprajza lassan kibontakozóban van. A terem mérete is jelentősen megnövekedett, feltárt alja kb. 4 méterrel került mélyebbre a korábbi, üledékkel feltöltött talpazatnál. A barlangászok – melyek soraiban immáron a tizenéves korosztály tagjai: Berndt Áron, Lieber Marcell, Máté Viktor és Máté Olivér is átélhették a felfedezés élményét – lelkes munkájukkal, új látnivalókkal bővítették a barlang egyébként is gazdag repertoárját.

Még több érdekességért kövessék a Sátorkőpusztai-barlang Facebook oldalát és látogassák meg a barlangot, hogy mindezeket élőben is megtapasztalhassák.

Lieber Tamás

Fotó, forrás: Közhírré Tétetik Dorogon, 2018. áprilisi száma