Kategóriák: HírekTokod

Új óvoda és minibölcsőde lesz Tokodon

Új két csoportos óvodát építenek és a már meglévő óvodában minibölcsődét alakítanak ki Tokodon. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében az előbbi 200 millió forintból, az utóbbi pedig 19 millió forintból valósulhat meg a 2018-as év végéig.

Az új óvoda megvalósításának indoka az, hogy a jelenlegi óvodának helyt adó épület nem az intézmény fenntartójának, azaz Tokod Nagyközség Önkormányzatának a tulajdona, hanem magántulajdonban van. Ráadásul az épület állapota nem felel meg a minőségi követelményeknek, illetve a jogszabályi előírásoknak. Az épület karbantartása nem biztosított, így több helyiség balesetveszélyessé vált. A projekt megvalósítása során egy 50 férőhelyes, 2 csoportos intézmény építése történik tornaszobával, tálalókonyhával, kiszolgálóhelyiségekkel és udvar kialakításával. Az épület Tokod község belterületén az iskola udvaráról lehatárolt sík területen létesül. A földszintes épületben a modern ökológiai és ökonómiai elvárásoknak megfelelőenkialakított helyiségek lesznek. Az épület teljesen akadálymentes lesz, megkönnyítve ezzel a babakocsival érkező szülők, illetve fogyatékkal élők közlekedését. A projekt az építkezésen túl udvari játékok, bútorok, csoportszobai berendezések, kiszolgáló háztartási eszközök, fejlesztőeszközök és informatikai eszközök beszerzését is tartalmazza. A közterületen 7 db parkoló kialakítása történik, melyből 1 db akadálymentes, 1 db rakodó és 5 db szülői parkoló. Az udvaron 4 db parkoló létesül a személyzet számára.

A minibölcsőde, Tokod nagyközség meglévő, a Köztársaság utca 3. szám alatt található, 5 csoportos, 125 fős óvodájában a helyiségek átcsoportosításával, illetve új helyiségek kialakításával létesül. A leendő minibölcsődei rész a gazdasági szárnyhoz közvetlenül kapcsolódva egy meglévő foglalkoztató helyiség igénybevételével kerül kialakításra. A minibölcsőde működéséhez szükséges tálalókonyha az óvoda konyháján megoldható, a külön tejkonyha számára pedig az óvodai konyha mellett külön helyiség lesz átalakítva. A bölcsőde fűtése modern kondenzációs gázkazánokkal lesz megoldva. A projektben megújuló energiaforrások használatára is sor kerül. A tetőrenapkollektorok lesznek felszerelve, a melegvíz fogyasztás költségeinek részbeni kiváltására. A bölcsőde játszókertje az óvodai résztől elválasztva lesz kialakítva. A projekt keretén belül eszközbeszerzésre is sor kerül a 6/2016. (III. 24.) EMMI rendelet előírásainak megfelelően. Elsődlegesen a csoportszoba berendezése történik meg, mely mellé udvari homokozót, játékokat, étkeztetéshez szükséges eszközöket, valamint gyermekjátékokat szerez be a projekt keretében az Önkormányzat.

Forrás: tokod.hu (pályázati dokumentációk)