Kategóriák: Hírek

Térségünk tűzoltói is részt vettek a nemzetközi gyakorlaton

Nemzetközi katasztrófa-felszámolási együttműködési gyakorlat zajlott november 9-én Komáromban, a Duna partján. A magyar és szlovák tűzoltók közösen mentették egy „bajba került” szállodahajó utasait, a gyakorlaton résztvevőknek folyóba került szennyeződést kellett még eltávolítaniuk, emellett a szállás nélkül maradt turisták elhelyezését is meg kellett oldaniuk.

A feltételezés szerint november 9-én a Komárom-1-es kikötőben – a Duna jobb partján – kikötött szállodahajó gépházában tűz keletkezett. A turistákat szállító vízi jármű száznegyven utassal a fedélzetén érkezett a komáromi kikötőbe, az utasok többsége éppen szervezett városnézésen vett részt. A gépházban keletkezett lángok átterjedtek az utasok által is használt területekre és helyiségekre. A megsérült hajóból szennyezett olaj került a vízbe. Néhány utas a hajókabinban rekedt, egy megrémült turista pedig a folyóba esett. A tűz jelentős mértékben megrongálta a hajót, az utasok nem tudták elfoglalni szállásukat, ideiglenes befogadásukról és ellátásukról tehát gondoskodni kellett.

A gyakorlat a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Nyitrai Kerületi Tűzoltó- és Mentőszolgálat Komáromi Tűzoltóság, az Avalon Waterways szállodahajó-társaság, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitánysága, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ, az Országos Mentőszolgálat Közép-Dunántúli Regionális Mentőszervezet, a Magyar Vöröskereszt Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság önkéntesei, Komárom önkormányzata, valamint húsz közösségi szolgálatos diák részvételével valósult meg.

A tűzesetről a hajótársaság haladéktalanul értesítette a központi főügyeletet, a megyei műveletirányítás a komáromi, a nyergesújfalui, a tatabányai, az esztergomi, valamint a határ menti együttműködési megállapodás alapján Nyitra megyéből az észak-komáromi hivatásos tűzoltókat riasztotta. Az egységek a Komárom-Esztergom megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett dolgoztak: mindenekelőtt feladatként megkezdték az utasok mentését, de ezzel párhuzamosan az oltási munkálatok is megindultak. A hajóról vízbe esett embert a Szlovákiából érkezett tűzoltóhajó legénysége mentette ki. A hajó személyzete összesen tizenkét vendéget kísért biztonságos helyre, a tűzoltók pedig a három szintet átvizsgálva még nyolc embert menekítettek ki a kabinokból. A Dunába jutott szennyeződést az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság merülő fal segítségével távolította el. A városnézésből visszatérő turisták a kialakult helyzetben természetesen nem tudták elfoglalni a kabinjukat, ezért az önkormányzat ideiglenes befogadóhelyet alakított ki számukra.

A látottakat Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főosztályának vezetője értékelte, hangsúlyozva a szlovák partnerrel, valamint a társ- és a karitatív szervezetekkel közösen végrehajtott gyakorlat specifikus jellegét. Mint mondta, meglehetősen ritka az ilyen, hajón tartott tréning. Az ezredes kiemelte azt is, hogy a magyar szakemberek a feladatokat a szlovák kollégákkal közösen hajtották végre. Fülep Zoltán végül kijelentette, a tűzoltók pontosan és szakszerűen hajtották végre a rájuk bízott mentési feladatokat.

Németi László tűzoltó ezredes, Komárom-Esztergom megyei katasztrófavédelmi igazgató értékelésében emlékeztetett arra, hogy a megyében ez volt az első ilyen jellegű gyakorlat. Kiemelte, hogy a beavatkozásban résztvevő szervezetek között áramló információk hiánytalanul célba értek. Németi László megköszönte a hajótársaságnak és a többi közreműködőnek a részvételt, hozzátéve, miután egyre többen választják az utazáshoz a hajózást, nagyon fontos, hogy a tűzoltók tisztában legyenek a vízi járművek jellegzetességeivel, a lehetséges veszélyforrásokkal, és jártasságot szerezzenek a hajóról való mentésben. Az ezredes azzal zárta szavait, hogy a gyakorlat kiváló alkalmat nyújtott a szlovák kollégákkal való közös munkára, illetve a társszervekkel való együttműködés erősítésére.

Forrás: komarom.katasztrofavedelem.hu
Fotó: ILLUSZTRÁCIÓ (Fuszek Gábor, blikk.hu)