Kategóriák: DorogEsztergomHírek

Poloskainvázió: Dorog is a legfertőzöttebb települések közé tartozik

Egyre terjed a büdösbogár, azaz a címeres poloska Magyarországon. A főváros mellett a térképről leolvasva láthatjuk, hogy Dorog és Esztergom is a legfertőzöttebb települések közé tartozik – derül ki az egyik rovarirtószergyártó által létrehozott címeres poloska fertőzöttségi térképből.

Évek óta egyre nagyobb kellemetlenséget okoznak a címeres poloskafélék Magyarországon. Ezek a népiesen csak büdös bogárként, mezei poloskaként becézett rovarok sok ember hétköznapjait keserítik meg. Koratavasszal a házfalon sütkéreznek, az ősz beálltával pedig próbálnak melegebb területekre húzódni, hogy átteleljenek. Ilyenkor kezdődik csak az igazi invázió. De még senki sem tudja, mekkora is a baj Magyarországon. A Büdös bogár térképünk célja, hogy felmérjék Magyarország fertőzöttségi szintjét.

Ennek a rovarnak jelenleg nincs természetes ellensége a hazánkban, és a magyar klíma mellett köszönik szépen, jól elvannak. Városi környezetben, ahol még a melegebb területekre történő behúzódás sem okoz nekik sok fejfájást, könnyen képesek áttelelni. A petéknek -50 fok, a kifejletteknek már csak -20 fok kellene ahhoz, hogy elpuszuljanak.

A faj egyedszáma évről évre nő, és a szakértők nem prognosztizálnak jelentős csökkenést.

A térképet itt tekinthetjük meg>>

Fotó, forrás: budosbogar.hu

Megosztás