Kategóriák: DorogHírek

Álomrétes

Dorog és térségében sokan beszélik, hogy a legjobb rétest Puksa Edit készíti. Utánajártunk: megkóstoltuk és valóban hívhatjuk nyugodtam a művét „álomrétesnek”.

Nem mindenki tudja, de a Puksa család már nemzedékek óta foglalkozik cukrászattal, édesapja és édesanyja volt cukrászüzeme – ahol most az Edité is van – a dorogi szolgáltatóház mögött található. A dorogimedence.hu szerkesztősége Puksa Edittel beszélgetett a cukrászati mivolta kapcsán.

Edit, hogyan szerettél bele a sütemények készítésébe?

Cukrászcsalád gyermekeként hamar betekintést nyertem a szebbnél szebb torták és sütemények készítésének folyamatába és egy igazi műhely életébe. Tulajdonképpen már akkor krémes volt a kezem és az orrom, mikor azt sem tudtam pontosan hogyan készül egy torta.

Ha tehettem, ott álltam édesapám illetve a cukrászok mellett és néztem miket varázsolnak. Természetesen a nyalakodás nem maradhatott el. Emlékszem, mindig a lisztes ládában nyúlkáltam és bámulatba ejtett a nagysága, ahogy a hűtőkamráknak is. Felejthetetlen élmény volt számomra, mikor a kemencés bácsi kivette a forró képviselőfánkot a sütőből és kaphattam egy darabot vagy kettőt. Másik nagy kedvenc a frissen sütött piskóta rolád volt, amelynek előszeretettel csíptem le a csücskeit, ezzel nem kis bosszúságot okozva a csemegés hölgyeknek, akik töltéskor nem voltak túlzottan boldogok.

Mióta foglalkozol sütemények és édességek készítésével?

Mivel, életem része volt a cukrászat azt mondhatom, hogy elég régóta 🙂 Komolyra fordítva a szót a főiskola elvégzése után másfelé vitt az utam (még nem tudta az ember, hogy mi is akar lenni…), de az életem szerves részét képezte ez a csodás szakma.

Már munka mellett végeztem el a cukrász iskolát és szereztem másféle tapasztalatot és gyakorlatot a híres Gerbeaud és Gundel ház cukrászatában. Akkor kezdett körvonalazódni bennem, hogy ebben a szakmában szeretnék kiteljesedni. 2013-ban létrehoztam az ÉdesKrémest, így az utolsó 2 évben párhuzamosan dolgoztam a multinacionális cégnél és a torták világában. Aztán több, mint 10 év után 2015-ben jött a döntés és magam mögött hagyva az irodista életet belevágtam a saját vállalkozásomba.

A sokak által imádott rétesed receptjét édesapádtól örökölted?

Igen, édesapám pedig még édesanyámnak tanította, aki a mai napig besegít Nekem, hogy az a rétes a legnagyobb gondossággal legyen elkészítve, hű legyen a hagyományokhoz és semmit se veszítsen az élvezeti értékén. „A tésztának lelke van és lélegzik.„

A rétesen kívül melyek, azok a sütemények, amiket a leggyakrabban rendelnek tőled?

A formatortákkal és dísztortákkal indítottam az egész vállalkozást így a mai napig ez a fő profilom,az pedig külön öröm, hogy a rétesek is aktív részesei.

Van olyan édesség, amivel még neked is meggyűlik a bajod?

Persze, hogy van 🙂 Azt gondolom, addig jó, amíg az ember talál kihívást és új dolgokat a munkájában, különben unalmassá válik. Ide sorolnám a francia desszerteket, tortákat és a nagy kihívást jelentő formatortákat.

Hol találkozhatunk a finomságaiddal?

Alapjáratban rendelésre dolgozom, tehát bárki rendelhet a termékeimből, azaz találkozhat velük (információ: www.edeskremes.hu)

Ezen kívül különböző dorogi rendezvényeken, mint a Kosbor, Bányásznap, Adventi vásár. Idén először Július 7-én és 8-án részt veszünk a Piliscsévi Pincefalu Fesztiválon, ahová Mindenkit szeretettel várunk.

Köszönjük a válaszokat és reméljük, hogy még sokáig csalsz mosolyt a süteményeiddel az édesszájúak arcára 🙂

dorogimedence.hu