Megyei Értéktár Nap

Május 27-én, a Komárom-Esztergom Megyei Értéktár és Bajna Önkormányzata a Sándor-Metternich Kastélynál megrendezte a Megyei Értéktár Nap című eseményt. Az eseményen a dorogaik is képviselték magukat.

A megye és térségünk számos népdalénekesei, zenekarai mutatkoztak be az eseményen, köztük a dorogi Német Nemzetiségi Gyermekkórus, a Táti Mazsorettesek, a Tokodi Kék Nefelejcs Nótakör, valamint a bajnai Gyermek Néptánccsoport és Csima Tánccsoport. Az említett szakkörökön kívül több megyénkbeli településről is érkeztek Bajnára.

A bajnai kastélykertben bemutatkozó települések standjai gazdag látnivalót, helyenként kóstolnivalót is kínáltak. Az Ízek utcáján helyben készült ételekkel várták az érdeklődőket, az ismert mesterszakács, Buday Péter részvételével. A mesteremberek eközben a Mesterségek sétányán mutatták meg tudományukat, de a hintókiállítás is sok kíváncsi tekintetet vonzott. A gyermekeket a számukra kialakított lugas kötötte le – kézműves foglalkozásokkal, öko- és népi játszóházzal, népi játszótérrel várták őket.


A kesztölci stand

A rendezvényt délelőtt az Oroszlányi Bányász Koncert Fesztivál Fúvószenekar nyitotta meg műsorával, majd az ezt követő szakmai napon a helyi értékek kerültek a középpontba: előadások hangzottak el többek között az értékgyűjtő munkáról, a Hungarikummá válás folyamatáról, az értékek turizmussal, településfejlesztéssel való összekapcsolásának lehetőségeiről.

A délutáni Értéktári Mustra előtt köszöntőt mondott a rendezvény fővédnöke, Völner Pál államtitkár, Kancz Csaba kormánymegbízott, Popovics György a megyei közgyűlés és a Megyei Értéktár Bizottság elnöke, valamint Pallagi Tibor a település polgármestere. A köszöntőket követően átadásra kerültek az új megyei értékeket megörökítő oklevelek is. Ebben az évben 15 újabb érték került lajstromba, a korábbiakkal együtt így 18 megyei érték emléklapját adták a helyszínen.

Az egész napos rendezvényen több mint 20 megyei település mutatkozott be, 17 tánccsoport, kórus és együttes állt a színpadra, illetve a megyei fúvószenekarok is képviseltették magukat.

További fotók>>

Fotó, forrás: facebook.com/kemertektar/