Dorogi Barangolások: Intézmények Háza

A Dorogi Barangolások cikksorozatunk következő epizódjában a volt Bányaigazgatósági épületet (Bányairoda), azaz a mostani Intézmények Házát mutatjuk be.

Az épületet a budapesti építészmérnök Fleischl Róbert tervezte. Az 1920-as évek látványos dorogi építkezéseinek keretein belül a bányatulajdonos Salgótarjáni Kőszénbánya Rt. két jelentős épület tervezésével is megbízta Fleischl Róbertet az épülő bányaközpontban, 1926-ban készült el a bányavállalat székháza (2010-től a városi Intézmények Háza) és 1928-ban az impozáns Művelődési Ház, mindkét középület városképi jelentőségű.

Az épület építésekor az egyetlen dorogi emeletes épület volt és mivel máshol nem volt ilyen magas épület, ezért minden honnan lehetett látni. Egyébként a legtöbb épületet Dorogon Gáthy Zoltán tervezte, de mivel abban az időben több épületet is kellett terveznie, ezért Fleischl Róbertre hagyta az említett két épület tervezését. Később az épülettel szemben még egy irodaépületet is építettek. Az épület a bányászat elhanyatlásáig szolgálta az irodai tevékenységet. Tavaly volt 90 éves az építmény.


A messziről kimagasló épület

Az épületet 2010-ben újították fel teljesen, nyílászáróit is kicserélték, valamint a régi lift helyére egy új került. Jelenleg az okmányiroda, az ÁNTSZ, valamint egyéb közigazgatási és egyesületi irodák találhatók az épületben.

Az Intézmények Háza előtt Bányász hősi emlékmű is található, amit az 1944-ben elhurcolt bányászok emlékére állítottak.

Forrás: wikipedia.org, dorog.hu, jamk.hu
Fotók: Dorog Anno Facebook oldal