Kategóriák: EsztergomHírek

Az életéért küzdött, végül legyőzte a rákot a 2 éves esztergomi lány

Lampel Lencsi, bár a szeme nevetős, kicsit rövidebb a haja, kevesebbet mozog és többet is ücsörög, mint kétéves kortársai. De ez nem csoda: a tündéri kislány az elmúlt egy évben heroikus küzdelmet folytatott az életéért a gyilkos kór, a rák ellen írja a Blikk.

– Egy májusi délutánon kezdődött, amikor a nagymama észrevett egy dudort a kislányom karján – emlékezett Orsolya, Lencsi édesanyja. – Azt hittük, csípés miatti allergiás reakció, és bementünk az ügyeletre. Megnézték, másnap már a Tűzoltó Utcai Gyermekklinika onkológusával beszélgettünk. A daganat irtózatos ütemben nőtt.

Reg­gel és este között is szemmel lehetett látni a különbséget. Egy hét alatt, amíg kivizsgálták, csaknem almanagyságú lett. A diagnózis: embrionális rapdomia sarcoma. Ez egy lágyszöveti daganat – tette hozzá Orsolya.

Lencsit kemoterápiával kezelték, majd megműtötték és ismét kemót kapott. – Hősként viselte a terápiát, és szerencsére a keze ugyanúgy mozog, mint a műtét előtt – vette át a szót Viktor, az apuka. – Novemberben volt az utolsó kemoterápia. Az MR-eredménye szerint minden rendben van! Nem volt könnyű, de csak arra gondoltunk: akármennyire nehéz most, a lényeg, hogy a kicsi lányunk itt van velünk.

Évente kétszáz daganatos gyerek

A 15 éves kor alatti gyermeklakosságban a daganatos betegségek gyakorisága évente 150 új megbetegedés 1 millió gyermekre számítva. Hazánkban évente 150-200 új gyermekkori daganatos megbetegedés fordul elő. Leggyakoribb a leukémia.

Forrás, interjú: blikk.hu
Fotó: Fuszek Gábor

Megosztás