Kategóriák: EsztergomHírek

Új helyet kap az esztergomi könyvtár

Egy hete írtuk, hogy az esztergomi könyvtár igazgatója nyílt levelet intézett az Esztergom Város Idegenforgalmi és Kulturális Bizottságának tagjaihoz, a jelenlegi könyvtár botrányos helyzete miatt.

Úgy tűnik, érdemes volt a nyílt levél megírása, hiszen a bizottság tagjai dolgozni kezdtek az ügyön és sikerült áthelyezniük egy jobb, nagyobb helyre a könyvtárat.

Az igazgatónő levelében megköszöni a segítséget!

A könyvtár vezetőjének nyilatkozata:

„Örömmel vettem Esztergom város képviselőtestülete 2017. március 23-i döntését a város könyvtárának elhelyezéséről. Bár a könyvtárnak a belvárosban történő elhelyezése sajnos nem történt meg, bízom azonban abban, hogy a néhai segédpüspöki palota a szakszerű, igényes, az új funkcióknak mindenben megfelelő felújítása után olyan információs és kulturális központtá válik, ahova érdemes lesz elzarándokolni a város bármely szegletéből.

Az épület gyönyörű, és ennél szebb helyen már nem is lehetne ott „a bazilika árnyékában”. Tágas, zárt belső udvara lehetővé tesz szabadtéri foglalkozásokat, rendezvényeket akár gyerekeknek, akár felnőtteknek. Az épület helyi adottságai révén a turisták látókörébe is kerül, ily módon lehetőséget nyújt egy bizonyos fajta „árukapcsolásra” az idegenforgalommal; a könyvtár mint információs és kulturális központ a naprakész hírekkel, információkkal, internet használattal, zenehallgatási, újságolvasási lehetőséggel, a város múltjára és mindenkori jelenére vonatkozó azonnali információs szolgáltatással még vonzóbbá teheti a bazilika és a vár környezetét. A közelben van a Balassa Bálint Szakközépiskola és Szakiskola és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara, valamint távolsági és helyi buszmegállók.

Tehát minden okunk megvan örülni. Köszönet illeti a testületet az egyhangúlag támogatott döntésért, és bízom abban, hogy a gyors állásfoglalás után a tényleges munkák is késedelem nélkül beindulnak. A könyvtár amúgy is sokat köszönhet fenntartójának: két esztendeje az intézmény két státuszt is kapott, amire nem hiszem, hogy sok példa akadna országszerte a könyvtárügyben. Támogatást kapott az intézmény abban is, hogy megindítsa helytörténeti kiadványsorozatát, melynek három kötete már megjelent. Ezek tények, s ezek már elhangoztak a nyilvánosság előtt is, és ezek ismeretében válik teljessé a kép, amelyet nyílt levelem nyomán sokan a város kultúráját irányító bizottság munkájáról alkottak. Sajnálom, hogy nyílt levelemet sokan politikai eszközként igyekeztek felhasználni, a legkevésbé sem ez volt a szándékom vele. Az volt a célom, hogy Esztergom város könyvtárügyét előmozdítsam, és ezt a célt most végre közelebbinek látom, mint az elmúlt tíz esztendőben bármikor. És ezért köszönet a város jelenlegi döntéshozóinak.

Esztergom, 2017. március 24.

Kovátsné Várady Eszter”

Forrás: vkesztergom.hu

Megosztás