Dorogi Barangolások: József Attila Művelődési Ház

A dorogi József Attila Művelődési Ház (korábbi neve Munkásotthon volt) a város kulturális életének egyik központja, 1923 és 1928 között épült Fleischl Róbert tervei alapján.

Fleischl Róbert egyébként Dorogon két épületet is tervezett a másik az Intézmények Háza (korábbi neve Bányairoda volt).

A művelődési házat 1923. augusztus 20-án az alapkő letételével kezdték építeni, amelyet a Salgótarjáni Kőszénbánya Rt. dorogi igazgatósága támogatott.

Az épület 1927 végétől már üzemelt, ünnepélyes átadására csak 1928-ban került sor. Az átadó ünnepséget Schmidt Sándor bányaigazgató vezette és az alkalomra Herczeg Ferenc író üdvözlő beszédet írt.

Az épület színháztermét 1935-ben, az otthon mozit pedig 1939-ben avatták fel (a mozi 2005-ig működött két rövid megszakítással 1944-45 és 1994-95).


Az épület az 1950-es években

Az intézmény a második világháború után vette fel József Attila nevét. Az 1970-es években, a szénbányák átszervezésekor az épület működtetése a Dorogi Szénbányák Vállalat szakszervezetének feladata lett. 1981-ben rekonstrukciós munkálatok, beruházások segítségével korszerűsítették a színháztermet. Ekkor került Furlán Ferenc üvegablaka Haranghy Jenő elpusztult hasonló alkotásának helyére.


Az épület 1955 körül a szovjet hősi emlékművel, amit 56-ban romboltak le

A karbantartóműhelynek és a házinyomdának otthont adó melléképület az 1970-es évek második felében épült, azzal a céllal, hogy segítse a régió legnagyobb kulturális intézményének napi működését. Szükség is volt rá: a 350 fős színházterem, a 370 férőhelyes mozi, a 600 embert is befogadni képes bálterem, illetve ezek mellett a könyvtár, zeneterem és a számos klubhelyiség üzemeltetése és programjai azóta is bőven ellátják nyomdai munkákkal és javítanivalókkal.

1994-ben elkezdődött a Dorogi Szénbányák felszámolása és a művelődési ház a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány tulajdonába került. Az Alapítvány nem volt képes az épület megfelelő üzemeltetésére, ezért Dorog városa 1997-ben létrehozta a Dorogi Közművelődési Közhasznú Társaságot, amely azóta működteti a művelődési házat.

A város a Regionális Fejlesztés Operatív Program keretében nyert támogatást az intézmény felújítására, amely 2007-ben fejeződött be.


A felújított épület

Forrás: wikipedia.org, dorog.hu, Dorogi lexikon A–Zs., Dorog: Dorogi Közművelődési Közhasznú Társaság

Fotók: Dorog Anno Facebook oldal