Kategóriák: EsztergomHírek

Felszentelték az esztergomi Szegényházi Kápolnát

Székely János segédpüspök, a Boldog Ceferino Roma Misszió vezetője szentmisét tartott március 8-án, szerdán a felújított esztergomi Szegényházi Kápolnában.

Az eseményen dr. Völner Pál országgyűlési képviselő, Romanek Etelka, esztergomi polgármester mellett Steindl Balázs megyei közgyűlési alelnök és dr. Szerencsés Gergely képviselő is részt vett.

Dr. Szerencsés Gergely a dorogimedence.hu szerkesztőségének elmondta, hogy a Szegényházi Kápolna a dorogi Baumit Kft. jóvoltából újulhatott meg. Hozzátette, hogy nagyon színvonalas misén vehetünk részt, ahol roma zenészek hangszerekkel és énekkel színesítették a szentmisét.


Fotó: balról jobbra – dr. Szerencsés Gergely, Romanek Etelka, dr. Völner Pál

Egyébként a Baumit Kft. mellett említésre méltó hogy a Szövetség Esztergomért, Esztergom Város Önkormányzata, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye is támogatta a rekonstrukciót.

Az esemény végén felszólalt Oláh János, a Boldog Ceferino Alapítvány elnöke, aki a jelenlévő előjáróknak megköszönte a támogatásokat, melyek segítségével a kápolna kívül és belül is teljesen megújulhatott.

A foglalkoztatást, oktatást, felzárkóztatást, nevelést célzó intézményben a mintegy száz főt befogadni képes kápolna az Esztergomban és környékén élő roma származású hívek lelkipásztori gondozását szolgálja majd.

A most felszentelt Szegényházi kápolna egy része korábban önkormányzati tulajdonban volt: Romanek Etelka javaslatára a képviselő-testület még 2015. április 23-i ülésén határozott úgy, hogy a tulajdonát képező ingatlanrészt kivonja a korlátozottan forgalomképes vagyonából és azt térítésmentesen az Esztergom-Budapest Főegyházmegye számára tulajdonba adja.


Fotó: Székely János segédpüspök

MTI Fotók: Mohai Balázs

Megosztás