Dorogi Barangolások: Szent József-plébániatemplom

A Dorogi Barangolások cikksorozatunk következő részében a dorogi Hősök terén található katolikus Szent József –plébániatemplomot mutatjuk be.

A dorogi Szent József Plébánia középkori eredetű (1331). Évszázadokon át az esztergomi káptalan plébániája volt. 1600-as évektől önállóan működik, ellátva a környék községeit is.

Az 1701-es visitatio canonica számolt be arról, hogy a 120 hívőből álló plébánia közadakozásból templomot emel Dorogon Szent József tiszteletére. 1735-ben elkészült az első templom, egy fatornyos épület, melyet hamar kinőtt a község. Anyakönyvezés szintén 1735-től van.

A mai úgynevezett „falusi” templom építését 1767-ben kezdték meg Szent József tiszteletére. A templom 1775-re lett kész, és Révay Antal püspök szentelte fel. A huszadik század második felében többször is felújították. 1967-ben és ’68-ban eredeti seccoit modern freskókra cserélték, majd 1976-ban és 1990-ben külsőleg renoválták.

Fotó: a templom és a környéke 1924-ben

Csehsüveg boltozatú hajó és szentély, a hajó bejárati oldalán karzat van. Falképeit az 1980-as években Kákonyi Asztik festette. Festett üvegablakai 1920-40 között készültek.

Fotó: a templom és a Hősök tere 1970-ben

A templom érdekessége, hogy Erdő Péter (bíboros, prímás, érsek) papi pályafutását káplánként ebben a templomban kezdte.

A templomot 2012-ben újították fel. A templom sikeres felújítása alkalmából Erdő Péter ünnepi szentmisét tartott a Szent József-plébániatemplomban. A jeles eseményen Gyöngyös Ferenc, a templom plébánosa köszöntötte az egybegyűlteket, akik zsúfolásig megtöltötték a padsorokat és állóhelyeket. A munkálatokban részt vevőknek emléktárgyat adott át.

A Plébánia közel 4000 hívőt számlál, kiknek lelki gondozását Gyöngyös Ferenc plébános és segítőtársai végzik.


CivilFilm Egyesület – Videó-séták (Szent József –plébániatemplom)

Forrás: dorog.hu, wikipedia.org, esztergomi-ersekseg.hu, Solymár Judit – Kovács Lajos: Dorogi lexikon 2008

Fotók: Dorog Anno Facebook oldal