Kategóriák: EsztergomHírekSport

Mányoki Attila hosszútávúszó az esztergomi könyvtárban

A Helischer József Városi Könyvtár 2017. január 30-i vendége a modern sporttörténet egyik különleges alakja, Mányoki Attila volt. A sportolók leginkább a kitartásukkal, küzdőszellemükkel vívnak ki tiszteletet a közönségből, Attila erről tett tanúbizonyságot ezen az estén. Beszámolóját, amelyet vetített képekkel, illetve háttér-videóval illusztrált, végig feszült csendben hallgatta a közönség.

1973-ban született Zalaegerszegen. Aszthmás betegsége miatt vitték el szülei a helyi uszodába. 7 éves korában már a városi úszóklub tagja volt, és mint minden úszó, ő is a medencés számokban kezdett versenyezni. Az uszodai közegben jól érezte magát, a sport jót tett egészségének is.

A magyar közönség Risztov Éva 2012-ben szerzett olimpiai aranyérme után kezdte el szeretni a nyíltvízi úszást. Attila ezzel 1989-ben, a Balatonfüred-Siófok versenyen ismerkedett meg, utána Világ Kupa versenyeken indult. Az úszás nem látványos sport, sokszor évek telnek el a felkészüléssel, az ember fizikai és szellemi határainak megismerésével, feszegetéseivel. 2004-től Nikos Gemelos görög edzővel kezdett el dolgozni, az edző új szemlélete és programja szerint. A magyar sportolónak leginkább az edzésekhez, a versenyekhez való hozzáállásán kellett változtatni. 2008-ban a Balatont hosszában úszta át Balatonkenesétől Keszthelyig, ami több mint egy napig, 25 és fél óráig tartott.  (82 kilométer!) 2011-ben első magyarként átúszta a Balti-tengert Németország és Dánia között, melyet addig csak 9-en tudtak teljesítni a világon, minden idők 3. legjobb idejével.

Attila élete ezután az extrémitás felé fordult, céljául tűzte ki: szélsőséges körülmények között minél hosszabb távokat megtenni. Létezik a világon egy Ocean’s Seven nevű verseny, mely öt kontinens különböző pontjain lévő csatornák átúszását jelenti. Az Ír-csatornáét, a Cook-szorost, a Moloka’i csatornát, a La Manche-csatornát, a Catalina-csatornát, a Tsugaru-csatornát, és a Gibraltári-szorost. A teljes kihívást fél évszázad alatt összesen 6 ember tudta teljesíteni.

2013. augusztus 20-án elsőre sikerült a La-Manche csatornát átúszni. Ami a Mount Everest a hegymászóknak, az a La Manche-csatorna a hosszútávúszóknak. A csatorna átúszására 3-4 éves várólista van, figyelemmel kell lenni az időjárásra, a komp-közlekedésre és a tenger élővilágára is. Attila nem csak eléri a kitűzött célt, igyekszik minél jobb eredménnyel tenni ezt; a 2013-as szezonban ő volt a leggyorsabb férfi csatornaátúszó. 2014-ben a japán Tsugaru-csatornát úszta át, a világon ő a 13. ember, akinek ez sikerült. A japán átúszás a sorozat talán legnehezebb feladatának számít, annak ellenére, hogy a két pont közti távolság a második legrövidebb táv az Ocean’s Seven-ben. 50 éve szervezik az átúszásokat, és évente 20 ember kap egyáltalán lehetőséget arra, hogy megkísérelje. Ezzel együtt Mányoki Attila a 13. sikeres átúszó lett, tehát a 13. ötven év ezer versenyzője közül!

2015-ben a két amerikai csatornát, a Moloka’i és a Catalina-csatornát úszta át. Itt a legnagyobb kihívást a medúzák jelentették – de a cápákkal is meggyűlt a baja. Az úszások alatt újraértékeli a dolgokat, amiért meg kell küzdeni, és természetesen az a legértékesebb, amiért a legtöbbet és leginkább meg kell küzdeni. Mottója, hogy hinni kell magunkban és tenni is kell érte. Így mondta szó szerint: „Mindent meg lehet csinálni, csak hinni kell magadban és tenni kell érte… Amit korábban elképzelhetetlennek tartottál, bármit el tudsz érni.”

Tavaly az Ír tengert az Atlanti óceánnal összekötő Északi csatorna átúszásakor kis híján az életét vesztette. A 12 celsius fokos vízben egy szál fürdőnadrágban órákon át úszni még a felkészült embereknek is lehetetlennek tűnő feladat. Az előadás közben vetített képeken látszott, hogy igazán barátságtalan, hideg az északi tenger, sehol egy árva reményt adó napsugár. A tervezett kilenc órás úszásból már 7 órát végigúszott, mikor a hideg vízben való úszás közben hipotermiát kapott. Szerencsére időben kihúzták, egy percen múlt az élete.

Attila nem adja fel, jövőre újra nekivág az Északi csatorna meghódításának. Úgy gondolja, hogy a siker kulcsa az akklimatizálódás. Eddigi sikerei bizonyítják, hogy fizikailag, szellemileg felkészült. Rendszeresen edz, most is naponta 7-8 órát úszik.

Szimpatikus embert, kitartó sportolót ismerhettünk meg Attila személyében, aki szinte elvarázsolta a hallgatóságot különleges, borzongató élményeivel és lenyűgözte hallatlan teljesítményeivel. Drukkolunk neki, hogy sikerüljön végigcsinálnia az Ocean’s Seven-t!

Hámosné Szőke Anna

Megosztás