Kategóriák: Hírek

Az erdőkben az olvadás ellenére is fokozott odafigyelés szükséges

Az enyhülő időjárás a hétvégén sokakat a természetbe csalhat, azonban még ilyenkor is fontos szem előtt tartani, hogy az erdőben a városihoz képest merőben más állapotok uralkodhatnak, és a természet ilyenkor sem játszótér.
A főváros környéki erdőterületeket kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. szeretné felhívni a figyelmet egy-két fontos apróságra, hogy a téli kirándulás is felhőtlen hangulatban telhessen. A városban található hóréteg ugyan már lassacskán megadja magát az egyre melegebbre forduló időnek, ám az erdőben – különösen a magasabb, ebből fakadóan pedig hidegebb területeken – sokkal lassabban olvad a hó, így akár még hetekig is nagyon csúszósak maradhatnak a túraútvonalak. Emiatt, valamint az ágakról lehulló, olvadó jégdarabok miatt mindenki fokozott körültekintéssel közlekedjen az erdőkben!
A forgalmas helyeken a letaposott hó amúgy is megfagy, ahol viszont nincs letaposva a hó, ott az okozhat problémát, hogy egyáltalán nem látja az ember a terepviszonyokat. Ezért a téli erdőben fokozottan figyeljünk a figyelmeztetésekre, melyek nehezen járható útszakaszokat, vagy éppen a csak egy irányból használható utakat jelölnek. Ha útközben azt tapasztalnánk, hogy túl nehéznek, vagy hosszúnak bizonyul a kinézett túra, még időben forduljunk vissza!
Különösen a normál körülmények között is nehezen járható útvonalakat érdemes ilyenkor elkerülni: a Vadálló-köveket, a Holdvilág-árkot, a pilisszentkereszti Dera-szurdokot és a Rám-szakadékot. A Pilisi Parkerdő által kezelt területeken tapasztalt ködrétegnek köszönhetően pedig ráadásul nagyon könnyen el lehet tévedni, így most a szokásosnál is jobban oda kell figyelni, hogy senki, még véletlenül se térjen le a kijelölt turistautakról.
Egyúttal az erdőgazdaság arra szeretné kérni a gépjárművel érkező kirándulókat, hogy ne parkoljanak az erdészeti sorompók elé, mert az erdészeknek, adott esetben pedig a mentőknek és a tűzoltóknak is be kell jutniuk az erdőbe, hogy a hétvége során is elláthassák feladataikat. Sajnos volt már példa arra, hogy a balesetet szenvedett beteghez igyekvő mentőt a sorompó közvetlen közelében álló jármű tartóztatta fel.
Ezért, amennyire lehetséges, igyekezzünk tömegközlekedéssel megközelíteni az erdőt. Ha autóval érkezünk, törekedjünk már a lakott területek kijelölt parkolóhelyein letenni gépkocsinkat.
Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.
Fotó: illusztráció
Megosztás