Június 16-án, hétfőn este rendezték meg a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát, ahol kihirdették 2025 legjobbjait. Az Év Étterme díjat idén az őriszentpéteri Pajta nyerte, míg a Best Of The Best címet továbbra is a Stand őrzi. Számos különdíj mellett 10+2 étterem vehetett át elismerést, köztük az esztergomi 42 Restaurant is – olvasható a Turizmus.com oldalon.
A hétfői gálán az Év Étterme díj átadása előtt színpadra szólították az est különdíjasait: a Dining Guide TOP100 Étteremkalauz 2022 óta a Dining Guide – Master Good Best Of The Best, vagyis a legjobbak legjobbjai besorolással ismeri el azon egységeknek példamutató teljesítményét, amelyek korábban minimum háromszor érték el a kategóriájuk legjobb helyezését. A díjat immáron negyedik alkalommal a Stand vehette át.
A Dining Guide különdíjasai
A Dining Guide – Mobilsofa Az Év Szerethető Étterme díjat az Alelí Budapest kapta az olasz és magyar konyha alapos és szenvedélyes összekapcsolása, a kompromisszumot nem ismerő, autentikus alapanyag-választás, valamint a barátságos és professzionális szerviz eredményeként.
A Dining Guide – Bibo & Cleaneco Az Év Fenntartható Étterme díjjal idén a SALT éttermet jutalmazta: Az étterem az észak-európai, úgynevezett „nordic” stílust követi, amely a helyi alapanyagokat naturális és formabontó szemlélettel értelmezi újra.
Az encsi Anyukám Mondta vehette át a Dining Guide Az Év Legjobb Pizzája díjat, amelyet idén először adtak át. Magyarország egyik legikonikusabb vidéki vendéglátó egységének kínálata személyes történeteken alapul, miközben a hagyományos olasz és magyar gasztronómiát izgalmasan vegyíti a modern, kortárs megközelítéssel.
A Dining Guide – Chef Market Az Év Ifjú Séftehetsége díjat Tóth Keve séf számára nyújtották át, aki 2025-től a balatonszőlősi Casa Christa konyhájának irányításáért és az étlap finomhangolásáért felel.
A Dining Guide – Caffé Perté Az Év Szervizembere díj nyertese Becker Gábor, a Kollázs Brasserie & Bar étteremvezető-helyettese és vezető sommelierje lett.
A Dining Guide – Magyar Bormarketing Ügynökség Az Év Sommelierje díjjal pedig Kiss Ferencet ismerte el, a Dorothea Hotelben található két ikonikus étterem, az Alelí és a BiBo Budapest vezető sommelierjét.
Top 10+2 hazai étterem
Az Év Étterme díj odaítélésének feltételrendszere 2024-től jelentősen megváltozott. Tavaly óta nem a top 10-es lista legmagasabb pontszámmal rendelkező étterme kapja a díjat, hanem az a hely, amely több szempont figyelembevételével is a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtja.
Az Év Étterme díjat idén az őriszentpéteri Pajta nyerte. A családi vállalkozásként működő étterem országszerte elismertté vált egyedi „farm-to-table” koncepciójának köszönhetően. Az Őrség emblematikus alapanyagaira építő étterem szemléletét a skandináv gasztronómiai irányzat határozza meg.
Tulajdonosai a fiatal házaspár, Kvasznicza Flóra és Ferenc, akik Budapestet hátrahagyva az Őrségbe költöztek, hogy megvalósítsák álmukat. A konyha élén Akács István áll, aki a hazai és nemzetközi fine dining világában szerzett tapasztalatait kamatoztatva alkot kifogástalan minőségű, precíz és kreatív menüsorokat – olvasható a díjátadó után kiadott sajtóközleményben.
A Dining Guide top 10-es ranglistáján a legtöbb pontszámot elért vidéki étterem a Platán Gourmet. Pesti István séf az elmúlt években bebizonyította, hogy nem feltétlenül kell ahhoz jelentős turistadesztináció, hogy egy gourmet felfogású étterem megtalálja a közönségét. A Tatai-tó partján fekvő Platán Gourmet saját kertészete kiváló minőségű, szezonális alapanyagokkal látja el a konyhát, így a 12 fogásos degusztációs menüket kínáló étterem alapanyag-használata rendkívül változatos és egyértelműen a séf erős és egyedi fúziós látásmódját tükrözi.
Az idei díjazottak
Dining Guide Év Étterme Díj: Pajta
Top 10+2 étterem:
- Platán Gourmet Étterem
- Rumour By Rácz Jenő
- Pajta
- 42 Restaurant
- SALT
- Babel Budapest
- Essência Restaurant – Tiago & Éva
- Sauska 48
- Borkonyha Étterem
- Costes Downtown
- Spago Budapest By Wolfgang Puck
- Costes Restaurant
Különdíjak:
- Dining Guide – Master Good Best Of The Best Restaurant: Stand
- Dining Guide – Mobilsofa Az Év Szerethető Étterme: Alelí Budapest
- Dining Guide – Bibo & Cleaneco Az Év Fenntartható Étterme: SALT
- Dining Guide Az Év Legjobb Pizzája: Anyukám Mondta
- Dining Guide – Chef Market Az Év Ifjú Séftehetsége: Tóth Keve, Casa Christa
- Dining Guide – Caffé Perté Az Év Szervizembere: Becker Gábor, Kollázs Brasserie & Bar
- Dining Guide – Magyar Bormarketing Ügynökség Az Év Sommelierje: Kiss Ferenc, Alelí Budapest és Bibo Budapest
Borítókép: A 2025-ös Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála díjazottjai / Fotó: Turizmus.com
Forrás: Turizmus.com
