Kategóriák: DorogHírekSport

A bajnokság utolsó negyedéhez közeledve – hosszabb szünet előtt

Az elmúlt hétvégén nagyon fontos alsóházi rangadót nyert csapatunk a Szentlőrinc vendégeként, egyben immár 7. fordulón át tartja veretlenségét. A tabellán elfoglalt pozíciójuk jelentősen javult, ám korántsem lehet még fellélegezni. A jelenlegi helyzetet kell megerősíteni és a soron következő mérkőzéseken is a lehető legtöbb pontot megszerezni. Vasárnap vendéglátóként a jó formában lévő és előkelő helyen álló Haladás ellen kellene folytatni a sikeres szereplést Tatabányán, a Grosics Gyula Stadionban március 14-én, 14:30-kor megrendezésre kerülő mérkőzésen – Szabó Gyula cikke.

A dorogiak értékes győzelmet arattak az ugyancsak a kiesés ellen menekülő Szentlőrinc otthonában. A csapategység és a taktikai fegyelem ezúttal is jól működött, egyben olyannyira jól sikerült megszervezni a védekezést és a területek lezárását, hogy a hazaiaknak jószerével igazán helyzetük sem akadt. A legnagyobb lehetőségük is egy szabadrúgást követően adódott, amikor a balra elvetődő Borsos Vilmost tréfálhatta volna meg a 16-oson belül irányt változtatott lövés, ám kapusunk nagyszerű reflexmozdulattal visszavetődve hárította a kapu közepébe tartó labdát. A mieink támadójátéka Zuigéber Ákos és Szedlár Zoltán beállításával jelentősen feljavult és komoly helyzetek alakultak ki a hazaiak kapuja előtt. A 69. percben pedig Zuigéber előbb egy remek fejessel vezetést szerzett, majd 10 perccel később Szedlárt hozta ziccerbe, aki kilőtte a hosszú alsó sarkot. A teljesen megérdemelt 2:0 arányú győzelem ezúttal  is a csapat minden tagját dicséri, ám Zuigéber egyenesen a mérkőzés nyerőembere volt. 

Tömörülés a dorogi kapu előtt egy szögletet követően a mérkőzés utolsó perceiben, de ez sem okozott igazi veszélyt (forrás: Baranya megyei hírportál)

Az előző fordulókban bukdácsoló Debrecen ezúttal hozta a kötelezőt otthon a Kaposvár ellen, igaz, nem volt könnyű szülés. A vendégek egészen az utolsó 10 percig jól tartották magukat, mire a Lokinak sikerült vezetéshez jutnia. A nehezen megszerzett előny néhány percre rá kis híján kicsúszott a kezükből, ugyanis a somogyiak előtt óriási lehetőség adódott. Egy támadásukat követően a felső lécet találták telibe, majd az onnan visszapattanó labda is kaposvári játékos elé került, aki viszont a kapu torkából sem tudta a hálóba juttatni a játékszert. A hazaiak ezzel nem csak megőrizték előnyüket, de a végén újabb góllal be is biztosították azt, beállítva a 2-0-ás végeredményt. Listavezetőként már nem ment úgy a Vasasnak, mint korábban, amely Szolnokon kapott ki 1:0 arányban, s ezzel megszakadt az angyalföldiek hosszú, remek sorozata. Két egymásután megnyert meccsét követően, győzelemmel felérő gól nélküli döntetlenre végezett a Szeged a Gyirmót otthonában, értékes pontot szerezve. Megérdemelten nyert Tatabányán 1-0-ra a Pécs a Budaörs ellen. A baranyai alakulat nem csak többet tett a sikerért, de számos helyzetet alakított ki, sőt a góljuk mellett még egy másik találatuk is volt, azonban a lövés előtt, az akciót kísérő előrehúzódó pécsi védő, Rácz László tétlen lesen volt, ezért a játékvezető érvénytelenítette a gólt. Ha nehezen is, de megszerezte idei első győzelmét a Békéscsaba otthon az ETO ellen. Egy gyorsan talált gólt mindvégig sikeresen őrizték, noha a győriek többször is nem csak közel jártak az egyenlítéshez, de egy ízben be is találtak, ám a játékvezető nem adta meg a gólt. A bal oldali partvonal közeléből elvégzett vendég szabadrúgást mesterien nyeste a győri játékos a hosszú felsőbe, közben viszont középen egy csabai játékos, vélhetően szabálytalanság miatt a földre került. A fordulót megelőzően edzőváltáson átesett Kazincbarcika kiesési rangadón fogadta a sereghajtó DEAC csapatát és megérdemelten nyert 3-1-re. A vendégek erejéből csak egy 11-esből szerzett szépítésre futotta. Ugyanilyen arányban nyert az Ajka Siófokon, míg ugyancsak vendégsiker született Csákváron is, ahol az egyre jobban belendülő Nyíregyháza győzött 1-0-ra. Ez volt a nyírségiek ötödik zsinórban nyert meccse.

Így a forduló két legnagyobb nyertese a Debrecen és a Dorog lett. A Loki visszavette elsőségét a tabellán és a 3. helyen álló Gyirmóttal szemben további 2 ponttal nőtt az előnye, míg csapatunk pedig a 14. helyre lépett előre úgy, hogy az üldöző vetélytársak közötti pontkülönbséget is jelentősen sikerült növelni, míg pontban a 13. helyezett Szegedet is beérték. Noha a gólkülönbsége jobb a dorogiaknak, mégis a jelenlegi szabályok értelmében pontazonosságnál az elsődleges erőnyerő tényező a győzelmek száma. A szegediek eggyel több meccset nyertek nálunk, még ha kettővel több a vereségük is, azonban pillanatnyilag vezetnek előttünk. Szerdán sor került két korábban elhalasztott mérkőzésre is. A Kazincbarcika otthon kapott ki 2-0-ra a Soroksártól és ugyancsak hazai pályán szenvedett vereséget 1-0-ra a Szentlőrinc az Ajkától. Ezzel a baranyai csapattal szembeni 5 pontos, míg a borsodiaktól való 6 pontos előnyünk most már azonos mérkőzésszám után is megmaradt.  Ugyancsak szerdán került sor a negyeddöntők lejátszására a Magyar Kupában. Az egyetlen még állva maradt NB II-es csapat, a Debrecen otthon fogadta az MTK-t. A fővárosiak 2-1-re nyertek, ezzel nincs már további érdekelt gárda a második vonalból.

Vezető gólunk utáni pillanat a Haladás elleni legutóbbi hazai mérkőzésen, 2019. szeptember elsején

Vasárnapi ellenfelünk, a Haladás jó formában érkezik, amely a legutóbbi fordulóban Szombathelyen győzte le a masszív, jó erőkből álló Soroksárt, mégpedig 1-0-ra. Az elmaradt mérkőzések előtt ezzel a 6. helyen állt a vasi együttes, viszont közben az Ajka és a Soroksár hétközi győzelmével jelenleg a 8. helyről várja a mieink elleni megmérettetést. Noha legutóbb Kovács Miklós és Vigh Ádám góljaival történetesen legyőztük a Haladást 2-1-re, ráadásul Szombathelyen a tavaly szeptember 27-én megrendezett találkozón, ellenük mindig is nagyon nehezen megy a pontszerzés. Utolsó egymás elleni hazai meccsünkön 1-1-es döntetlent játszottunk a 2019. Bányásznapján. Vendéglátóként közel ötven éve nem sikerült nyerni (utoljára 1972. szeptemberében Peszeki Jenő góljával győztük le őket 1:0 arányban), igaz, ezúttal semleges pályán fogadjuk őket. Erre is akadt már precedens, ugyanis 1966 novemberében az MTK stadionjában került megrendezésre ellenük az NB I-ért folyó osztályozó. Akkor 1-1-re végeztek a csapatok, s ezzel az eredménnyel akár ezúttal is megelégednénk. Ez lesz a két csapat egymás elleni 49. mérkőzése.

Az eddigi 48 összecsapás során 15 dorogi győzelem, 10 döntetlen, 23 vereség; 62:71-es gólaránnyal született.

Hazai mérlegünk: 23 mérkőzésből 11 győzelem, 4 döntetlen, 7 vereség; 40:27-es gólarány.

Csapatunk idén az eddig mutatott játéka és eredményessége több, mint örömteli. Kieső pozícióból sikerült hat csapatot megelőzve jelentősebb pontkülönbségre szert tenni. Azonban még hátra van a bajnokság utolsó negyede, a jelenlegi mérkőzéssel együtt, összesen 10 bajnoki. Ez még nagyon sok ahhoz, hogy igazán fellélegezhessünk. Ezért is nagyon fontos, hogy továbbra is szorgalmasan gyűjtsük a pontjainkat. Ráadásul három olyan egymást követő forduló következik, ahol még egyetlen pont megszerzése sem egyszerű feladat. Nem csak a tabella első felében lévő együttesek végett, de éppen ezen csapatok ellen nem szokott igazán szerencsésen szerepelni a dorogi gárda. Elsősorban itt a Haladásra és a Budaörsre gondolunk, a Debrecen pedig mint listavezető, ígérkezik nagyon nehéznek. A Haladás elleni találkozónak külön érdekes töltetet ad, hogy a mérkőzés az első számú kapusunk, Mursits Roland születésnapjára esik. A kiváló hálóőr elhúzódó sérülése miatt idén még nem állhatott a kapuban, s éppen szülővárosának egyesülete, egyben egykori csapata ellen mérkőzünk meg. Jelenlegi csapattársai egy számunkra kedvező eredménnyel szolgálhatnának a legszebb ajándékkal a számára. Egy esetleges győzelemmel pedig nem csak Mursits kapusnak szerezhetnének szép napot, de feltehetően igen kedvező pozícióból várhatnák majd a folytatást és nyugodtabban lehetne majd a Budaörs és a Debrecen elleni mérkőzésekbe is belemenni. Egyben sikerülne megismételni a 2017-es tavaszi szezon remek sorozatát, ahol a dorogiak 8 egymást követő bajnokit hoztak veretlenül. A fordulót követően a magyar válogatott világbajnoki-selejtező mérkőzései miatt hosszabb szünet következik – nemzeti csapatunk Lengyelország, San Marino és Andorra ellen játszik -, ezért legközelebb csak Húsvétvasárnap, április 4-én lesz bajnoki.

Szabó Gyula