Kategóriák: HírekNyergesújfalu

Megújul az eterniti iskola

Október 30-án, pénteken tették le a megújuló eterniti iskola alapkövét Nyergesújfaluban, ahol egy időkapszulát is elrejtettek.

Muszela Szabolcs, az Esztergomi Tankerületi Központ igazgatója köszöntötte a meghívott vendégeket, többek között dr. Völner Pált, a térség országgyűlési képviselőjét, Hajnal Gabriellát, a Klebelsberg Központ elnökét, Vereckei Juditot, a Tatabányai Tankerületi Központ igazgatóját, dr. Takács Ádámot, a Tatabányai Tankerületi Központ szakmai vezetőjét, Varga Gábor tagintézményvetetőt és Nyéki László kivitelezőt.

Muszela Szabolcs elmondta, hogy egy olyan intézményi, külső-belső infrastrukturális fejlesztés, bővítés és környezeti megújítás veszi kezdetét, ami a hátránykompenzáció elősegítését és a minőségi oktatás megteremtését szolgálja. Ismertette, hogy a mintegy 845 millió forintos „A Nyergesújfalui Kernstok Károly Általános Iskola infrastrukturális fejlesztése” című EFOP-4.1.2-17-2017-00082-es számú projekt keretében az 1650 négyzetméteres épületet teljesen felújítják. Többek között a tetőt, a belső burkolatokat, a nyilászárókat, a villamoshálózatot és a vizesblokkokat kicserélik, az épületgépészetet felújítják, az épületet hőszigetelik, a fűtést pedig korszerűsítik. A meglévő épület tetőterében 673 négyzetméteren osztálytermeket és csoportszobákat alakítanak ki, továbbá az épületet egy új 250 m2 méretű erőnléti teremmel és hozzátartozó vizesblokkokkal bővítik. Az udvaron 1050 négyzetméteren multifunkciós sportpályát alakítanak ki rekortán burkolattal, palánkkal, labdafogó hálóval, 2 db focikapuval és 4 db kosárlabda palánkkal és pályavonalazással, kültéri tornapályával, de egy 160 négyzetméteres parkolót is kialakítanak.

Dr. Völner Pál elmondta, hogy nagy nap ez a mai Nyergesújfalu életében, hiszen körülbelül 10 éve volt utoljára ilyen volumenű oktatási beruházás ezen a településen, amikor a Padányi téri épületnek a felújításáról volt szó. Mindemellett örömét fejezte ki, hogy a rosszabb sorsú eterniti városrész is meg tud újulni. Kitért arra is, hogy ez a projekt nagyon jól illeszkedik abba a városfejlesztési koncepcióba, amit a jelenlegi önkormányzat visz, hiszen itt a közelben újult meg nemrégiben az óvoda, a gyermekjóléti szolgálat épülete, de a szembe levő épületnél is látszik az építkezés.

Végezetül Hajnal Gabriella járult a mikrofonokhoz. Beszédében kitért arra, hogy sokadik alkalom ez az elmúlt 3-4 hétben, amikor alapkőletételen, vagy egy felújított épület átadásán lehet ott. Kiemelte, hogy ez a szakmájuk egyik legszebb része, mikor azt láthatják, hogy megújulnak az iskoláik. Hozzátette, hogy egyébként soha ennyi iskola nem újult meg, mint az utóbbi időszakban, években. Például a mostani felújítások során a tankerület 3-4 iskolája is megújul, összesen 1,3-1,4 milliárd forint pályázati forrásból.

A beszédek után egy időkapszulát helyeztek el az alapkőletételnél, melyben az intézmény alapdokumentumait, a meghívót, a meghívott vendégek névsorát, egy szájmaszkot és a gyerekek rajzait helyezték el.