Fogyatékosságot eredményező közúti balesetet okozott

Felfüggesztett fogházbüntetésre ítélhetik azt a férfit, aki gépjárművével Tokodaltárón nem biztosított elsőbbséget a szabályosan haladó motorosnak, ezért összeütköztek. A sértettnek a felépülést követően kisfokú mozgáskorlátozottsága maradt vissza.

A Tatabányai Járási Ügyészség a maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt vádat emelt azzal a férfival szemben, aki kanyarodáskor nem biztosított elsőbbséget egy motorosnak, aki az ütközés miatt az aszfaltra zuhant.

A vádirat szerint a vádlott 2018. október 31. napján 7 óra 15 perckor Tokodaltáró lakott területén, Dorog irányából Tát felé vezette a tulajdonát képező személygépkocsit.

A vádlott közlekedése során a József Attila út és a Tárna utca kereszteződésében a forgalomirányító fényjelző készülék szabad jelzése mellett a József Attila utcáról a Tárna utcába kívánt balra kanyarodni, amely manővere során nem biztosított továbbhaladási elsőbbséget a vele szemben a motorkerékpárjával a József Attila úton Tát irányából Dorog felé a forgalomirányító fényjelző készülék szabad jelzése mellett szabályosan közlekedő sértett részére.

A sértett a vádlott által vezetett járművel való ütközést elkerülni nem tudta, és arra lehetősége sem volt, így az általa igénybe vett forgalmi sávban motorkerékpárja bal oldali első részével a gyanúsított által vezetett jármű bal első részének ütközött, majd a motorkerékpárról leválva a levegőbe emelkedett, és ezt követően az úttest mellett lévő, aszfaltburkolatú járdára zuhant.

A sértett a baleset során nyolc napon túl gyógyuló jobb oldali térdkalácscsont törést és bordatörést szenvedett, a térdkalácscsont törése okán a jobb térdízület kisfokú mozgáskorlátozottsága maradt vissza.

Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy az Esztergomi Járásbíróság a vádlottat tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetésre, valamint végleges hatályú járművezetéstől eltiltásra ítélje.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó