Kategóriák: DorogHírekSport

Elhunyt Fellegi István, Dorog legendás labdarúgója

Január 27-én, szombaton, hosszas betegség után, 80 éves korában elhunyt Fellegi István, labdarúgó, az Dorogi FC Örökös Tagja, okleveles bányagépész és bánya-villamossági üzemmérnök. A Dorogi Bányász egykori kiváló játékosa, akit csapattársával, Prohászka Jánossal a világ egyik legjobb fedezetpárosaként tartottak számon az 1960-as években.

A fotón Fellegi István a felső sorban jobbról az első. Fellegi István 1937. július 21-én Dorogon született. Eredeti neve Ferpász István volt, amelyet labdarúgó pályafutásának kezdetén változtatta Fellegire. Hivatását tekintve okleves bányagépész és bánya-villamossági üzemmérnök. Diplomáit a Nehézipari Műszaki Egyetem Bányamérnöki és Üzemmérnöki Karán szerezte. A Dorogi Szénbányák Brikettüzemének üzemrészleg-vezetője volt. Labdarúgó pályafutását a Dorogi Bányász kölyökcsapatában kezdte az 1950-es évek elején. A felnőttcsapatban a Szeged elleni 2:0-s dorogi győzelmet hozó mérkőzésen mutatkozott be 1957-ben. Tehetsége hamar megmutatkozott. Hamarosan utánpótlás válogatott, valamint az NB. I-es dorogi csapat stabil tagja lett. Az idők során a fedezet poszton Prohászka Jánossal kivételes párost alkottak, akiknél aligha volt kiválóbb még világviszonylatban sem. Nem csak hatékonyan játszottak, de technikájukkal is ámulatban ejtették a szakembereket. A híres páros azonban nem csak a labdarúgó pályán volt elválaszthatatlan, hanem a magánéletben is az egyik legjobb barátok és szomszédok voltak.

1957-1968 között 208 alkalommal szerepelt a dorogi csapatban. Tagja volt minden idők legjobb dorogi csapatának, a Dorogi Aranycsapatnak. Vidék legjobbja címet nyert 1963-ban. Az év legjobb játékosa címet kapta posztján 1962-ben. Szerepelt a legendás Húsvét Kupán Brüsszelben, ahol a dorogiak kupagyőztes lettek, megelőzve olyan világhírű csapatokat, mint az Anderlecht, a Juventus, vagy a Bayern München, valamint a Rappan Kupában. 2001-ben a Dorogi FC Örökös Tagja címmel tüntették ki.

Forrás: wikipedia.org (Petrik József-Péntek Sándor: A Dorogi Bányász SC 75 éves Jubileumi Emlkékkönyve/ A Dorogi Bányász labdarúgói. Solymár Judit – Kovács Lajos: Dorogi lexikon p/89. Petrik József-Péntek Sándor: A Dorogi Bányász SC 75 éves Jubileumi Emlkékkönyve/ Mérkőzésről mérkőzésre.