Kategóriák: DorogHírek

Balesetmegelőzési fórum Dorogon

Málnás Zsolt, a Dorogi Rendőrkapitányság Rendészeti Osztály vezetője, május 12-én, pénteken sajtótájékoztatót tartott a közlekedési balesetekről Dorogon.

Az év első négy hónapjában 50 anyagi kárral járó és 18 személyi sérüléses közlekedési baleset történt Dorog illetékességi területén. Mivel a személyi sérüléssel nem járó balesetek bejelentése nem kötelező, ezért valószínű, hogy még több anyagi kárral járó baleset történhetett. A balesetek tekintetében a tavalyi év ezen időszakához képest hárommal több személyi sérülés történt, szerencsére azonban halálos kimenetelű baleset még nem volt idén.

Málnás Zsolt elmondta, hogy a balesetek tekintetében a legkritikusabb időszak a 12 és 18 óra közé tehető és mindez leggyakrabban a 10-es számú főúton.

Ha valaki az adott útszakaszra előírt sebességet nem tartja be, az egyértelmű sebességtúllépés jogsértést valósít meg. Relatív gyorshajtás esetén (amiből a legtöbb van) hiába lehetne egy adott útszakaszon 50 km/h-val közlekedni, az időjárási és látási viszonyok ezt nem teszik lehetővé. Ilyenkor úgy kell a sebességet csökkenteni, hogy az útviszonyoknak megfelelően még biztonságosan tudjunk közlekedni – tette hozzá a rendészeti osztály vezetője.

A rendőrség a balesetek megelőzése érdekében több eszközt is bevet. Leggyakoribb ezek közül az alkoholszonda, valamint a sebességmérő berendezés. A rendőrség fix telepítésű és változtatható helyű berendezésekkel is rendelkezik. Málnás Zsolt elmondta, hogy sajnos még mindig számos járművezető van, aki nem tartja be az előírt sebességhatárokat és úgy közlekedik. A folyamatos sebességtúllépés közlekedési balesethez vezethet. Éppen ezért fontos, hogy a forgalomban résztvevők a KRESZ szabályokat betartva közlekedjenek.

A nyár közeledtével számítani kell arra, hogy egyre nagyobb számmal jelennek meg az utakon a motorosok, kerékpárosok és gyalogosok, akik sokkal védtelenebbek. Rájuk is figyelemmel kell tekinteni, segítőkészen, előzékenyen kell közlekedni és ne felejtsük el: mindenkit hazavárnak!

Megosztás