Esztergom

Elismerést vehetett át a 42 Restaurant a Dining Guide Év Étterme Gálán

Június 16-án, hétfőn este rendezték meg a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát, ahol kihirdették 2025 legjobbjait. Az Év Étterme díjat idén az őriszentpéteri Pajta nyerte, míg a Best Of The Best címet továbbra is a Stand őrzi. Számos különdíj mellett 10+2 étterem vehetett át elismerést, köztük az esztergomi 42 Restaurant is – olvasható a Turizmus.com oldalon.

A hétfői gálán az Év Étterme díj átadása előtt színpadra szólították az est különdíjasait: a Dining Guide TOP100 Étteremkalauz 2022 óta a Dining Guide – Master Good Best Of The Best, vagyis a legjobbak legjobbjai besorolással ismeri el azon egységeknek példamutató teljesítményét, amelyek korábban minimum háromszor érték el a kategóriájuk legjobb helyezését. A díjat immáron negyedik alkalommal a Stand vehette át.

A Dining Guide különdíjasai

A Dining Guide – Mobilsofa Az Év Szerethető Étterme díjat az Alelí Budapest kapta az olasz és magyar konyha alapos és szenvedélyes összekapcsolása, a kompromisszumot nem ismerő, autentikus alapanyag-választás, valamint a barátságos és professzionális szerviz eredményeként. 

A Dining Guide – Bibo & Cleaneco Az Év Fenntartható Étterme díjjal idén a SALT éttermet jutalmazta: Az étterem az észak-európai, úgynevezett „nordic” stílust követi, amely a helyi alapanyagokat naturális és formabontó szemlélettel értelmezi újra. 

Az encsi Anyukám Mondta vehette át a Dining Guide Az Év Legjobb Pizzája díjat, amelyet idén először adtak át. Magyarország egyik legikonikusabb vidéki vendéglátó egységének kínálata személyes történeteken alapul, miközben a hagyományos olasz és magyar gasztronómiát izgalmasan vegyíti a modern, kortárs megközelítéssel.

A Dining Guide – Chef Market Az Év Ifjú Séftehetsége díjat Tóth Keve séf számára nyújtották át, aki 2025-től a balatonszőlősi Casa Christa konyhájának irányításáért és az étlap finomhangolásáért felel. 

A Dining Guide – Caffé Perté Az Év Szervizembere díj nyertese Becker Gábor, a Kollázs Brasserie & Bar étteremvezető-helyettese és vezető sommelierje lett. 

A Dining Guide – Magyar Bormarketing Ügynökség Az Év Sommelierje díjjal pedig Kiss Ferencet ismerte el, a Dorothea Hotelben található két ikonikus étterem, az Alelí és a BiBo Budapest vezető sommelierjét.

Top 10+2 hazai étterem

Az Év Étterme díj odaítélésének feltételrendszere 2024-től jelentősen megváltozott. Tavaly óta nem a top 10-es lista legmagasabb pontszámmal rendelkező étterme kapja a díjat, hanem az a hely, amely több szempont figyelembevételével is a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtja.

Az Év Étterme díjat idén az őriszentpéteri Pajta nyerte. A családi vállalkozásként működő étterem országszerte elismertté vált egyedi „farm-to-table” koncepciójának köszönhetően. Az Őrség emblematikus alapanyagaira építő étterem szemléletét a skandináv gasztronómiai irányzat határozza meg. 

Tulajdonosai a fiatal házaspár, Kvasznicza Flóra és Ferenc, akik Budapestet hátrahagyva az Őrségbe költöztek, hogy megvalósítsák álmukat. A konyha élén Akács István áll, aki a hazai és nemzetközi fine dining világában szerzett tapasztalatait kamatoztatva alkot kifogástalan minőségű, precíz és kreatív menüsorokat  – olvasható a díjátadó után kiadott sajtóközleményben.

A Dining Guide top 10-es ranglistáján a legtöbb pontszámot elért vidéki étterem a Platán Gourmet. Pesti István séf az elmúlt években bebizonyította, hogy nem feltétlenül kell ahhoz jelentős turistadesztináció, hogy egy gourmet felfogású étterem megtalálja a közönségét. A Tatai-tó partján fekvő Platán Gourmet saját kertészete kiváló minőségű, szezonális alapanyagokkal látja el a konyhát, így a 12 fogásos degusztációs menüket kínáló étterem alapanyag-használata rendkívül változatos és egyértelműen a séf erős és egyedi fúziós látásmódját tükrözi.

Az idei díjazottak

Dining Guide Év Étterme Díj: Pajta

Top 10+2 étterem:

  • Platán Gourmet Étterem
  • Rumour By Rácz Jenő
  • Pajta
  • 42 Restaurant
  • SALT
  • Babel Budapest
  • Essência Restaurant – Tiago & Éva
  • Sauska 48
  • Borkonyha Étterem
  • Costes Downtown
  • Spago Budapest By Wolfgang Puck
  • Costes Restaurant

Különdíjak:

  • Dining Guide – Master Good Best Of The Best Restaurant: Stand
  • Dining Guide – Mobilsofa Az Év Szerethető Étterme: Alelí Budapest
  • Dining Guide – Bibo & Cleaneco Az Év Fenntartható Étterme: SALT
  • Dining Guide Az Év Legjobb Pizzája: Anyukám Mondta
  • Dining Guide – Chef Market Az Év Ifjú Séftehetsége: Tóth Keve, Casa Christa
  • Dining Guide – Caffé Perté Az Év Szervizembere: Becker Gábor, Kollázs Brasserie & Bar
  • Dining Guide – Magyar Bormarketing Ügynökség Az Év Sommelierje: Kiss Ferenc, Alelí Budapest és Bibo Budapest

Borítókép: A 2025-ös Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála díjazottjai / Fotó: Turizmus.com
Forrás: Turizmus.com