Az esztergomi 42 Restaurant megtarthatta a Michelin-csillagát, továbbá Székely Mátyás, az étterem munkatársa Sommelier Award elismerést vehetett át.
Megjelent a Michelin Guide Hungary 2024-es kiadása, benne a legjobbnak szavazott magyarországi éttermekkel. A Michelin-kalauz idén összesen 57 hazai éttermet ajánl, melyek közül 2 kétcsillagos, 7 egycsillagos és 11 Bib Gourmand minősítést kapott. December 10-én, kedden pedig a budapesti Operaházban megrendezték a magyarországi Michelin díjátadó gálát, ahol átadták a gasztrovilág egyik legfontosabb kitüntetéseit.
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén. Megtartotta egy Michelin-csillagát az esztergomi 42, valamint a fővárosi Salt, Costes, Borkonyha, Babel, Rumour és Essencia étterem, újonnan pedig az őriszentpéteri Pajta csatlakozott.
A fenntarthatóságért járó Michelin Zöld Csillagot idén a zebegényi Natura Hill érdemelte ki, az év nyitása pedig Pohner Ádám Iszkor nevű mályinkai étterme lett, amely a Michelin Guide Bib Gourmand listájára is felkerült
A kiemelkedő ár-érték arányú Bib Gourmand ajánlást kiérdemelte továbbá az Újváros bisztró (Szarvas), az N28 Wine and Kitchen (Budapest), a Goli (Budapest), a Platán bisztró (Tata), a Macok (Eger), a Morzsa (Pécs), a Casa Christa (Balatonszőlős), a Sparhelt (Balatonfüred), a Kistücsök (Balatonszemes) és az Anyukám Mondta (Encs) is.
A legjobb szervízért járó díjat a N28 Wine and Kitchen nyerte el, a legjobb fiatal séfnek járó díjjal Lendvai Leventét (Virtu) tüntették ki, míg a legjobb sommelier Székely Mátyás, az esztergomi 42 munkatársa lett.
A Selected Restaurants válogatásba a budapesti Szaletly, Kollázs, Zazie Bistro, Cut & Barrel, Virtu, Alelí és Bilanx, a biatorbágyi Füge, a tihanyi Sho Tihany és a szentendrei Teyföl került be idén.
Forrás: MTI/dorogimedence.hu
Fotók: Instagram (Michelin Guide / Alexander the Guest)