Hírek

Befejeződött a forgalomra veszélyes fák kivágása a Pilisben

Az elmúlt évek szélsőséges időjárása miatt egyes időszakokban a Pilisben is voltak olyan útszakaszok, ahol még az ép és fiatal fákat is kidöntötte az útra a viharos szél vagy a nagyobb mennyiségű, magas víztartalmú tapadó hó. Ezek balesetveszélyes helyzeteket teremtettek, ezért munkacsoport alakult a Pilisi Parkerdő, a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Magyar Közút részvételével, hogy kijelöljék az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető faegyedeket.

A munkacsoport első körben a 1111-es számú Budakalász-Dobogókő-Esztergom összekötő út mintegy 9 kilométeres, Komárom-Esztergom vármegyei szakaszán végezte el a potenciálisan balestveszélyes fák kijelölését. A veszélyes fák fele közúti, a másik része pedig az úttól kicsit távolabb eső területekre esett, de egy fakidőlésénél ugyanúgy balesetveszélyt jelenthettek volna a közúton közlekedőkre.

A munkálatok az illetékes hatósági elrendelések alapján 2024. augusztus végén kezdődtek. Az összetett és több társaság kooperációjával megvalósult munkák október közepén fejeződtek be. Az előzetesen kijelölt és balesetveszélyesnek minősített fák kivágása megtörtént, ezen felül pedig a rézsűben található cserjéket is eltávolították a szakemberek. Ez alapján elmondható, hogy a fakidőlések kockázata jelentős mértékben csökkent az útszakaszon.

A szakemberek ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy szélsőséges időjárási körülmények között nem zárható ki 100 százalékosan, hogy egy esetleges fakidőlés ne legyen bizonyos mértékben hatással a közúti közlekedésre az érintett szakaszon, ezért ilyen időszakokban ugyanúgy vegyék komolyan a hatóságok figyelmeztetését.

A Pilisi Parkerdő és a Magyar Közút ezúton szeretné megköszönni a lakosság türelmét és megértését, amit a korlátozással érintett időszakokban tanúsítottak.

Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kommunikációs osztály
Borítókép: illusztráció

Megosztás