Hírek

Milyen lefolyóproblémák okozzák a büdöst lakásban?

A lakásban jelentkező büdös szagok általában csatorna- és lefolyórendszeri problémákra utalnak. Ezek a szagok zavaróak lehetnek, de segíthetnek azonosítani a vízvezeték-rendszer hibáit. Most lássunk egy részletes áttekintés a leggyakoribb okokról és a mögöttes mechanizmusokról.

A kiszáradt szifonok
A szifon funkciója az, hogy egy kis mennyiségű víz mindig benne marad, ezáltal megakadályozza a csatornából származó szagok bejutását a lakásba. Ha a szifon kiszárad, például ritkán használt lefolyóknál, a víz elpárolog, és a szennyvízszag akadálytalanul bejut a helyiségbe.

Jelei: Büdös szag a mosdóból, zuhanyzóból, WC-ből vagy padlóösszefolyóból, különösen akkor, ha azokat hosszabb ideje nem használják. Megoldás: A lefolyó rendszeres használata, időnként kis víz beleöntése, hogy a vízszint visszaálljon a szifonban.

Elzáródás a csövekben
Az elzáródás a lefolyókban (zuhanyzó, mosdó, mosogatógép, mosógép) gyakran okoz bűzt. A haj, zsír, ételmaradékok, szappanmaradékok és egyéb szennyeződések felhalmozódása akadályozhatja a víz megfelelő áramlását. Az ilyen akadályok bomlása kellemetlen szagokat áraszt, amelyek könnyen bejuthatnak a lakásba.

Jelei: Lassú vízlefolyás, szagok a lefolyó közelében, esetleg buborékok a vízben, amikor használod a lefolyót. Megoldás: A lefolyó mechanikai tisztítása, például csőkígyóval vagy duguláselhárító eszközzel. Bizonyos esetekben vegyszereket is használhatunk, de ezek hosszú távon károsíthatják a csöveket.

Csatorna vagy lefolyócső törése
Ha a csatorna- vagy lefolyócső megsérül, a szennyvíz a csővezeték környezetébe szivároghat. Ez nemcsak nedvességet, hanem kellemetlen szagokat is okoz, amelyek a szennyvízrendszerből származnak. A törött cső könnyen melegágyává válhat a baktériumoknak és penésznek, amelyek szintén szagokat generálnak.

Jelei: Nedves foltok a falakon, padlón vagy mennyezeten, erős szag a törés közelében, esetleg látványos vízfolyások. Megoldás: A törött cső lokalizálása, a csővezeték cseréje vagy javítása.

Nem megfelelő szellőztetés (szellőzőcsövek hiánya)
A vízvezeték-rendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen a szellőzés. A szellőzőcsövek a tetőn keresztül engedik a csatornagázokat a szabadba. Ha ezek a csövek eldugulnak (pl. levelek, madárfészkek miatt), a szagok nem tudnak kijutni, és a lakásba visszaáramolhatnak.

Jelei: A szagok különösen erősek lehetnek zuhanyzás, mosogatás vagy WC-használat után, mert a víz áramlása közben levegőt szív vissza a rendszerbe. Megoldás: A szellőzőcsövek ellenőrzése és megtisztítása.

Gomba, penész és baktériumok felhalmozódása
A lefolyócsövek falán gyakran alakul ki biofilm, amely baktériumokból és egyéb szerves anyagokból áll. Ez a film idővel bomlásnak indul, ami kellemetlen szagokat áraszt. A penészképződés szintén okozhat hasonló szagokat, különösen a nedves, rosszul szellőző helyeken, például a fürdőszobában.

Jelei: Állandó, enyhe, dohos szag a fürdőszobában vagy a konyhában, akkor is, ha nincs egyértelmű elzáródás. Megoldás: A lefolyók alapos tisztítása, akár enzimekkel vagy ecetes vízzel. Penész esetén szükséges lehet a nedvesedés megszüntetése és fertőtlenítés.

Nem megfelelően kiépített lefolyórendszer
A nem megfelelően kialakított vízvezeték-rendszer, például hibás csőcsatlakozások vagy nem megfelelő lejtés, visszaáramlást okozhat. Ez nemcsak a szennyvíz szagokat hozhatja vissza a lakásba, hanem komolyabb működési problémákhoz is vezethet.

Jelei: Szokatlan zajok (pl. gurgulázás) a lefolyóból, gyakori szagok, amelyek nem kapcsolódnak elzáródáshoz vagy szifonproblémákhoz. Megoldás: A rendszert alaposan át kell vizsgálni, és szükség esetén szakember segítségével javítani a hibákat.

WC-tömítés vagy viaszgyűrű hibája
A WC alján található viaszgyűrű tömíti a WC és a csatorna közötti rést. Ha ez a tömítés megsérül vagy elhasználódik, a csatornaszagok bejuthatnak a fürdőszobába. Ez különösen gyakori régebbi épületekben, ahol a WC-k évtizedek óta nem voltak cserélve.

Jelei: Erős szag a WC környékén, esetleg szivárgás a WC alján. Megoldás: A viaszgyűrű cseréje, amihez a WC-t ideiglenesen fel kell emelni.

Padlóösszefolyó dugulás
A fürdőszobában és konyhában található padlóösszefolyó esetleges dugulása is szagokat okozhat. A szappanmaradékok, haj és egyéb szennyeződések a lefolyóban felhalmozódva bomlani kezdenek. Ezt azért érdemes kiemelnünk, mert a padlóösszefolyó eldugulása szokott lenni a fürdőszobában keletkező büdös szag forrása.

Jelei: Szag a padlóösszefolyó körül, lassú vízlefolyás. Megoldás: Az összefolyó alapos tisztítása mechanikai eszközzel vagy vegyszerekkel.

Nem megfelelő vagy hibás bűzelzáró
A bűzelzárók megakadályozzák a szennyvíz visszafolyását a csatornából a lakásba. Ha ezek hibásak vagy hiányoznak, a szennyvíz visszajuthat, kellemetlen szagokat és higiéniai problémákat okozva.

Jelei: Erős szag a pincében vagy az alsó szinteken, különösen esős időben vagy a csatornarendszer túlterheltségekor. Megoldás: A csapda ellenőrzése, javítása vagy telepítése.

Túl alacsony víznyomás a vízvezetékrendszerben
Alacsony víznyomás esetén előfordulhat, hogy a víz nem öblíti el megfelelően a szennyvizet a lefolyóból, ami felhalmozódáshoz és szagokhoz vezethet.

Jelei: Lassú vízáramlás, elégtelen öblítés. Megoldás: A víznyomás helyreállítása, szükség esetén a vízvezetékek ellenőrzése.

Ezek a leggyakoribb okok, amelyek bűzt okozhatnak egy lakásban a lefolyók és a csatornarendszer hibái miatt. Amennyiben profi szakemberre lenne szüksége, hogy megállapításra kerüljön a kellemetlen szagok forrása akkor keresse felkészült szakembereinket a Dugulaselharitas.net weboldalán.

Megosztás