Dorog

Aktív turisztikai fejlesztések indulnak vármegyénkben

A Széchenyi Terv Plusz keretében, a Komárom-Esztergom Vármegye Önkormányzata által vezetett konzorcium 500 millió Ft összegű európai uniós vissza nem térítendő támogatást nyert vármegyei turisztikai fejlesztések megvalósítására. A konzorciumi partnerség keretében megvalósítani tervezett projektcsomag egy nagyszabású hálózatos turisztikai fejlesztést valósít meg. Az 500 milliós fejlesztés országos viszonylatban is meghatározó jelentőségű, kiemelkedő turisztikai értékkel bíró attrakció létrehozását célozza meg a meglévő természeti értékek, természeti örökség fenntartható aktív- és ökoturisztikai célú hasznosításával.

Az „Aktív turizmus fejlesztése” című felhívás keretében támogatást nyert „Természetismereti és ipartörténeti élményút kialakítása a Gerecse Natúrpark keleti oldalán” című, TOP_PLUSZ-6.1.4-23-KO2-2024-00001 kódszámú projekt konzorciumi partnerségben valósul meg, 8 partner aktív részvételével: Komárom-Esztergom Vármegye Önkormányzata (konzorciumvezető), Komárom-Esztergom Megyei Területfejlesztési Kft., Annavölgy Község Önkormányzata, Bajót Község Önkormányzata, Csolnok Község Önkormányzata, Dorog Város Önkormányzata, Sárisáp Község Önkormányzata, Tokod Nagyközség Önkormányzata.

A projekt eredményeként létrehozásra kerül a Gerecse Natúrpark keleti felében az egykori dorogi homokvasút nyomvonalára alapozva egy kb. 40 km összhosszúságú országos jelentőségű aktív turisztikai hálózat, ún. „Élményút”, ezen belül 6 kiemelt kerékpáros pihenő- és információs pont kerül kialakításra Dorog, Tokod, Bajót-Péliföldszentkereszt, Csolnok, Sárisáp és Annavölgy településeken. Dorog és Tokod településeken megvalósulnak egységes és magas szintű pihenőponti szolgáltatásokat (pl. zuhanyzási lehetőség, mosdó, télen temperált pihenőhelység) biztosító fejlesztések, továbbá megtörténik ezen pontokon a megközelítést, parkolást segítő infrastruktúra kialakítása, az érintett terület rendezése parkosítása. A további pontokon (Bajót-Péliföldszentkereszt, Csolnok, Sárisáp, Annavölgy) kerékpáros pihenőhelyek kerülnek kialakításra.

Az „Élményút” egyes útszakaszainak stabilizálása mellett a teljes szakasz kitáblázására, kijelölésére, nyomvonalfestésére sor kerül (kiegészítve a már meglévő nyomvonalfestéssel ellátott szakaszokat), továbbá a táblázáson felül a terepen érintett érdekes pontokat a Gerecse Natúrpark természeti értékeit, az egykori homokvasút még megmaradt ipartörténeti emlékeit, a térség egészének vonzerőit, attrakciót bemutató táblák kerülnek kihelyezésre.

A fogyatékkal élők csoportjai számára olyan speciális eszközök, túraeszközök beszerzésére is sor kerül, amelyek az útvonalat (vagy annak egy részét) számukra bejárhatóvá teszik.

A projektben szerepet kap képzési tevékenységként az aktív turisztikai hálózatban résztvevő szolgáltatók szemléletformálása, felkészítése szolgáltatásaik minősítésére, a turisztikai élménylánc teljessé tételéhez szükséges együttműködések kialakítása.

A beruházás megvalósítását a KEM Területfejlesztési Kft is segíti, a kapcsolódó műszaki tervezési, marketing és turisztikai feladatok ellátásával.

A projekt fizikai befejezésének határideje: 2027. december 31.

Borítókép: A fotó 2024. június 7-én, a dorogi uszoda átadóján készült, ahol bejelentették az „Élményút” projektet.