Hírek

A siesta kályha története

Gyakran előfordul, hogy egy technológia vagy eszköz gyártója annyira meghatározó, hogy az adott tárgy összeforr a gyártó nevével. Ez történt a siesta kályhával is, a hordozható gázkályhát ugyan ma már nem kizárólag a Siesta gyártja, sőt, a gyár már nem is létezik, mégis így nevezik az összes darabot. De mi is ez pontosan? Hogyan kell használni, és milyen előnyöket kínál?

A mobil gázkályha története

A siesta kályha története az 50-es évekre nyúlik vissza, a Kádár-rendszerben terjedtek el azok a hordozható, mozgatható gázkályhák, amelyekből ekkor még csak egyetlen típus létezett, amelyet a Siesta gyártott. A név aztán ráragadt a technológiára és ma már egyfajta gyűjtőszóként használjuk és lényegében egy típust jelöl.

Ezekkel az eszközökkel manapság is gyakran találkozhatunk, hiszen használatuk rendkívül egyszerű, kényelmes nem utolsósorban pedig kifejezetten energiatakarékos. Műhelyekben, nyaralókban, kiegészítő fűtésként kiváló alternatíva.

Mobilitás és energiatakarékosság

Az energiatakarékosság egyre nagyobb szerepet kap a modern világban, nincs ez másképp a fűtési rendszerek esetében sem. A siesta kályhák PB palackról működtethető fűtőtestek, használatukhoz így nincs szükség semmiféle rendszer kiépítésére.

A modern eszközök ráadásul rendkívül hatékonyan hasznosítják az energiát, aminek köszönhetően a fűtési költségek jelentősen csökkenthetők a használatukkal. Manapság természetesen már nem csak egy típus érhető el, a kályhák többféle dizájnnal rendelkeznek, így nem csak kényelmes, egyszerű és energiatakarékos, de még esztétikus háztartási eszköz is lehet.

Biztonság mindenek előtt

A gázról mindenki tudja, hogy nem játék, pláne, ha még meg is gyújtjuk. Aggodalomra azonban semmi ok, a siesta kályhák biztonsága is garantált. A modern eszközök kimagasló biztonsági funkciókkal bírnak, például bármilyen rendellenesség esetén a készülék azonnal kikapcsol. A megfelelő használat mellett a siesta kályha nem veszélyesebb, mint egy hajszárító használata.

Milyen helyzetekben ajánlott a siesta kályha?

Egy fűtési rendszer kiépítése drága, bonyolult és hosszadalmas folyamat, ráadásul nem is mindig indokolt. A siesta kályha, illetve a hasonló, csak bedugom és működik típusú technológiák (hősugárzók, elektromos fűtőtestek) kiválóan hasznosíthatók nyaralókban vagy kiegészítő fűtésként.

A hétvégi házakat főként nyáron látogatjuk, mégis indokolt lehet valamilyen fűtési rendszer használata, hiszen így ősszel vagy tavasszal is nyugodtan lent aludhatunk, hiszen napközben még jó az idő, ráadásul rengeteg olyan kerti teendő van, amit ilyenkor érdemes elvégezni, de az éjszakák már túl hidegek lennének fűtés nélkül.

A siesta kályha teljesítményének köszönhetően azonban teljes értékű fűtőtestként is funkcionál, nem érdemes limitálni a használatát az átmeneti helyzetekre.

A siesta kályha karbantartása

Korábban említettük, hogy a megfelelő használat mellett a siesta kályha kifejezetten biztonságos. Ehhez csupán pár szabály betartására van szükség. Az egyik ilyen, hogy biztosítani kell a megfelelő szellőzést az eszköz körül.

Természetesen nem szabad gyúlékony anyagot hagyni a kályha közelében. Az eszköz forrósága miatt pedig érdemes a gyerekek elől is valamilyen módon elzárni, vagy ügyelni rá, hogy nem tudjanak hozzáérni és esetleg megégetni magukat.

A biztonságos és hosszú távú használat garanciája pedig a karbantartás, mint minden eszköz esetében. Bár nem kötelező a karbantartást évente elvégezni, mint a gázbojlerek esetében, mindenképpen ajánlott. Sőt, amennyiben lehetőségünk van rá érdemes tavasszal és ősszel is ellenőrizni az eszköz épségét, egyrészt így nagyobb eséllyel szúrjuk ki a potenciális problémákat még időben, másrészt pedig kisebb eséllyel maradunk fűtés nélkül a hideg időszakban.

Megosztás