Esztergom

Közel 20 millió forintot adományozott a Richter az esztergomi kórháznak

10 év után ismét Esztergomba érkezett a Richter Egészségváros. Az ingyenes egészségügyi szűréseken, tanácsadásokon való részvétellel a lakosok nemcsak saját egészségükért tehettek, de aktív részvételükkel támogathatták az Esztergomi Vaszary Kolos Kórházat is. Hiszen minden egyes szűrésért, tanácsadásért, valamint élőben vagy online meghallgatott előadásért 500 forintot érő adományponttal gyarapíthatták a Richter által felajánlott 3.500.000 forintos alapadományt. Esztergom lakossága ismételten összefogott, így a nap végére összesen 19.928.500 Ft adomány gyűlt össze, amelyből egy csontsűrűség mérő készülék beszerzését valósítja meg a kórház.

Magyarországon a halálesetek jelentős része szív- és érrendszeri problémákra vezethető vissza, de a különböző daganatos megbetegedések is a vezető halálokok közé tartoznak. Az elkerülhető halálozás aránya hazánkban szintén jóval magasabb az EU átlagnál, mindemellett Magyarország a születéskor várható élettartam tekintetében sem teljesít jól. A különböző kockázati tényezők közül kiemelt problémát jelent a dohányzás és az elhízás.* Az életmódbeli és környezeti tényezőknek, valamint a prevenciónak hatalmas szerepe van az egészségben eltöltött életévek tekintetében, ezért a különböző szűrővizsgálatok és egészségmegőrzéssel kapcsolatos programok jelentősége elvitathatatlan.

A rendezvény megnyitóján Hernádi Ádám, Esztergom Megyei Jogú Város polgármestere szólt először az Egészségváros résztvevőihez a Széchenyi téren: „Büszke vagyok arra, hogy a Richter Gedeon Nyrt. ismét Esztergomot választotta az Egészségváros egyik helyszínéül. Ennek a napnak kettős célja van: egyrészt ingyenes szűréseken vehetünk részt, másrészt ezekkel az aktivitásokkal adománypontokat is gyűjthetünk a kórház számára. Annak érdekében, hogy minél nagyobb támogatásban részesüljön az Esztergomi Vaszary Kolos Kórház Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzatának nevében a közgyűlés elé terjesztjük, hogy szeretnénk megduplázni a mai nap során összegyűlt adományösszeget, így a lakossági adománypontgyűjtésnek különösen nagy jelentősége van a mai nap folyamán.”

A színpadi köszöntőbeszédek során Dr. Pák Péter, az Esztergomi Vaszary Kolos kórház főigazgató főorvosa is megosztotta gondolatait a programmal kapcsolatosan: „Az Esztergomi Vaszary Kolos Kórházban nagyon régen volt lehetőség utoljára csontsűrűség mérésre. Épp ezért a Richter Egészségváros alkalmával összegyűjtött adományösszegből egy ilyen készüléket szeretnénk beszerezni. A kijelölt adománycélunk megvalósításán túl azonban talán még fontosabb, hogy hangsúlyozzuk az egészségügyi szűrések, egészségi állapotunk felmérésének fontosságát az emberek számára.  Bízom benne, hogy a mai napnak ez is egy fontos hozadéka lesz.”

A rendezvény megnyitóján Kozma Róbert, a Richter Gedeon Nyrt. Belföldi értékesítési és marketing igazgatója elmondta: A Richter Gedeon Nyrt. elkötelezett támogatója a hazai egészségügynek, és kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy segítséget nyújtson az embereknek egészségük megőrzésében, egészségtudatosságuk fejlesztésében. Richter Egészségváros programunkkal ma már a 107. helyszínen vagyunk jelen, és a folyamatosan növekvő érdeklődés is igazolja, hogy az ehhez hasonló egészségmegőrző programokra szükség és igény van. Több mint 15 évvel ezelőtt azzal a céllal indítottuk útjára országjáró prevenciós programsorozatunkat, hogy ingyenesen, előzetes időpontfoglalás nélkül biztosítsunk lehetőséget számos szűrésen, egészségügyi tanácsadáson való részvételre. Emellett fontos küldetésünk, hogy támogassuk a hazai egészségügyi intézményeket is fejlesztési céljaik megvalósításában. Esztergomba immár másodszor érkeztünk, és bízunk benne, hogy ez alkalommal is megtapasztalhatjuk a lakosság összefogását.”

A szűrések és tanácsadások mellett az Esztergomi Vaszary Kolos Kórház szakemberei változatos, hiánypótló egészségügyi előadásokkal is várták a helyszínre látogatókat. Az Agora sátorban olyan témákat boncolgattak, melyek hasznos információval szolgálnak az egészségtudatos mindennapokhoz és a preventív szemlélet kialakításához. Szó volt többek között a csontritkulás megelőzéséről és kezeléséről, a női egészséghez köthető fontos kérdésekről, a memória működéséről, de a lelki egészség fontosságáról is.  Az élőben közvetített előadások a rendezvényt követően is elérhetőek maradnak a Richter Egészségváros Facebook oldalán, melyek a későbbiek során is jól hasznosítható tanácsokat tartalmaznak az egészségmegőrzéssel kapcsolatban.

A Richter a Nőkért sátorban számos további életmód-előadás látható volt: Szily Nóra közismert pszichológus a hétköznapok során alkalmazható megküzdési stratégiákról, valamint az önismeret fontosságáról közvetített hasznos információkat. Jaksity Kata műsorvezető, aki a civil társadalomban is fontos kezdeményezések elindítója, a boldogság megteremtéséről beszélgetett a résztvevőkkel. Ezen felül Béres Alexandra fitness-világbajnok és Molnár Andi táncművész életmódtanácsait is meghallgathatták a helyszínre érkezők. Nem utolsó sorban a KórházSuli programmal is megismerkedhettek az érdeklődők.

A színpadon is változatos programok várták a helyszínre látogatókat. Reggel Katus várta a színpad elé a mozogni vágyókat, az aerobik órát követően pedig izgalmas előadással-bemutatóval készült többek között a Mozdulat Táncművészet Egyesület, a Carment TSE, a Tánckoktél Tánciskola és az Esztergom Táncegyüttes, de egy dinamikus zumba órán is részt vehettek a Széchenyi térre érkezők. Annak érdekében, hogy minél vidámabb hangulatban történjen az adománypontgyűjtés délután Singh Viki és Molnár Andi is színpadra lépett.

A nap végén a Richter Gedeon Nyrt. részéről Kozma Róbert osztotta meg az érdeklődőkkel azokat az eredményeket, amelyek nagyon jól szemléltetik, hogy milyen fontos jelentősége van az Egészségváros nyújtotta prevenciós szűréseknek a lakosság egészségmegőrzését illetően: „Az esztergomiak ismét bebizonyították, hogy saját egészségük megőrzésén túl az Esztergomi Vaszary Kolos Kórház támogatása is fontos számukra. Köszönjük, hogy egész nap aktívan velünk tartottak itt a Széchenyi téren. A szűrővizsgálatok fontosságát a mai nap eredményei is méltán igazolják. A prosztataszűrésen 160-an vettek részt, amiből 20 főnél is súlyos eredményeket mértek a szakembereink. Vérnyomásmérésre 265 fő jelentkezett, és 44 esetben 200 feletti értéket mértek. Inbody testösszetétel mérésre összesen 165-en jelentkeztek, amiből 18 főnek javasoltak további kivizsgálást. Koleszterin-mérésen 300-an vettek részt, érszűkület vizsgálatra pedig 179 ember jelentkezett, amiből 36 főnél súlyos értékek kerültek kimutatásra. Örömmel osztom meg a végeredményt, mely alapján 19.928.500 Ft adományt adhatunk át a kórház számára. Ezzel immár több mint 718 millió forintot adományozhattunk különböző hiánypótló egészségügyi fejlesztések megvalósítására a programban részt vevő egészségügyi intézményeknek.”

Az Esztergomi Vaszary Kolos Kórház és Esztergom Megyei Jogú Város önkormányzata köszönettel fogadta a lakosok összefogását.

Az online térben is sok értékes adománypont gyűlt össze a kórház számára

Azok, akik személyesen nem tudtak ellátogatni a Széchenyi térre, élő közvetítés során, az Egészségváros hivatalos Facebook oldalán is figyelemmel kísérhették az előadásokat. Az online aktivitás ugyanúgy értékes forintokat ért az Esztergomi Vaszary Kolos Kórháznak, mint a személyes részvétel, így az élő közvetítésekhez fűzött aktivitásokkal összesen 687.000 forint gyűlt össze az egészségügyi intézmény számára.

A lakosság összefogása és a különböző programelemeken való aktív részvétele Esztergomban is szép eredményeket hozott: a tanácsadásokért, előadásokért és szűrővizsgálatokért járó 500 forint értékű adománypontok jelentősen megemelték az alapadomány összegét. A Richter Gedeon Nyrt. által felajánlott 3,5 millió forintos alapadomány a rendezvény végére 19.928.500 forintra emelkedett. Ezt az összeget az Esztergomi Vaszary Kolos Kórház egy csontsűrűség mérő készülék beszerzésére fordítja majd.

*State of Health in the EU Magyarország Egészségügyi országprofil 2023: https://health.ec.europa.eu/document/download/e5c2e963-4ddc-421b-8291-32f845460f17_en?filename=2023_chp_hu_hungarian.pdf