Hírek

Pszichológiai szolgáltatás lesz elérhető a fiatalok számára vármegyénkben

Országszerte három – köztük Komárom-Esztergom – vármegyében indul el a foglalkoztatási osztályokon a pszichológiai tanácsadás szolgáltatás a 15-29 év közötti fiatalok részére, egyelőre teszt jelleggel.

A 30 év alatti nem tanuló, nem dolgozó fiatalok foglalkoztatását, képzését elősegítő GINOP_PLUSZ-4.1.1. Ifjúsági Garancia Plusz kiemelt stratégiai jelentőségű pillér projektben konzorciumi partnerként működő OFA Nonprofit Kft. bővíti szolgáltatásainak körét. A már sikeresen működő motivációs csoportos foglalkozás, pályaorientációs csoportfoglalkozás, vagy éppen álláskeresési technikákat fejlesztő foglalkozások mellett – egyelőre tesztidőszakkal – elindul a pszichológiai tanácsadás is, mint szolgáltatás.

A Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatalt és Járási Hivatalainak Foglalkoztatási Osztályait az a megtiszteltetés érte, hogy a 3 hónapos próbaidőszak, az ún. Pilot-program többek mellett a mi térségünkben valósul meg. Az OFA szakemberei által már kidolgozott szolgáltatás folyamatát 3 vármegyében – Somogy, Hajdú-Bihar és Komárom-Esztergom vármegyében – tesztelik. Ezt követően a tapasztalatok, észrevételek és a mindennapi munkába való beépíthetőséget tekintve szükség esetén módosítják, tökéletesítik az új tanácsadási forma részleteit, lépéseit. A cél az országos szinten igényként megfogalmazódó pszichológiai szolgáltatás bevezetése minden vármegyében.

Az új szolgáltatásról, a pszichológiai tanácsadásra irányítás folyamatáról tartott workshopot az OFA Nonprofit Kft. Tatabányán, az Integrált Közigazgatási Központ épületében. A szakmai találkozóra a vármegye minden járásából érkeztek a foglalkoztatási osztályokon elsősorban tanácsadói szerepet ellátó kollégák, hogy a már meglévő és sikeresen működtetett módszereiket új ismeretekkel bővítve még magasabb színvonalon tudják elérni, segíteni és megfelelő szolgáltatásba irányítani a fiatalokat.

Az európai uniós társfinanszírozású projektnek köszönhetően kiemelt figyelmet kap az inaktív fiatalok elérése, segítése, majd különböző tanácsadások, szolgáltatások révén az elhelyezkedésük támogatása. Az OFA új szolgáltatásával pedig a továbbiakban nemcsak magas színvonalú szakmai segítséget kaphatnak a foglalkoztatási osztályokon a fiatal ügyfelek, hanem mostantól a munkavállalásukat gátoló esetleges lelki elakadásaik, önismereti, vagy éppen önbizalom-hiányuk okozta problémáik feltérképezésére és azok megoldására is lehetőség nyílik. A fiatalok elhelyezkedését, foglalkoztatását, vagy éppen képzését elősegítő széleskörű szolgáltatások ezzel még inkább személyre szabottá, egyedivé válnak, nagyobb esélyt adva a munka világába való be-, illetve visszahelyezkedésüknek.

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal
Borítókép: illusztráció
Megosztás