Hírek

A párkányi csata 341. évfordulójára emlékeztek

Párkányban a csata évfordulójának tiszteletére koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezést tartott az Esztergomi Magyar-Lengyel Baráti Társaság, az Esztergomi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat, Párkány városa és a lengyel vendégek – írja a ma7.sk

Szabó Eugen Párkány polgármestere beszédében kiemelte: „A párkányi csata nagyban beleszólt Európa történelmébe a török időkben. Közös volt a múltunk, s Közép-Európa népei napjainkban is igyekeznek harmonizálni lépéseiket.”

A győztes csatát Koditek Pál idézte, aki az idegenforgalom és a történelmi örökség védelme, ápolása területén tevékenykedik. Kiemelte, a csata alig egy óra alatt eldőlt, a törökök fejvesztve menekültek. A Magyarország északi részeit megszálló török csapatok visszavonhatatlanul vereséget szenvedtek.

Az ünnepségen kitüntették Kassai Zenonát a megemlékezések sokéves szervezőjét a magyar-lengyel-szlovák kapcsolatok erősítésért és ápolásáért. Az esemény után a résztvevők a Lengyel Hagyományőrző Egyesület tagjaival a Mária Valéria hídon átsétáltak Esztergomba, az Erzsébet parkba, ahol folytatódott a megemlékezés.

Forrás: ma7.sk
Borítókép: Bokor Klára

Megosztás