Hírek

A könyvespolc több mint egy tárolóhely

A könyvespolc eredeti funkciója a könyvek tárolása és rendszerezése volt, de az idők során ez a szerep jelentősen kibővült. A mai bútorok nem csupán a könyveket tárolják, hanem különböző dísztárgyak, fotók, növények és egyéb dekorációs elemek elhelyezésére is szolgálnak.

Ahogy a kisbútorok többsége, úgy a könyvespolc is folyamatosan fejlődik, alkalmazkodva a felhasználói igényekhez mind anyagát, mind funkcióját tekintve.

Könyvek nélkül nem lenne könyvespolc sem

A könyvespolc története szorosan összefügg a könyvek fejlődésével. Amikor a könyvformátum vált népszerűvé a középkorban – különösen a kódexek elterjedésével –, szükségessé vált egy olyan bútordarab, amely képes volt rendszerezni és elérhetővé tenni ezeket az értékes tárgyakat. A valódi polcrendszerek első megjelenése a középkori könyvtárakban történt, ahol a polcok masszív fa bútorokként szolgáltak, és gyakran beépítették őket a falakba. Az akkori könyvtárolók szigorúan funkcionális célt szolgáltak: megőrizni és védeni a könyveket a károsodástól. Az idő előrehaladtával a polcok kinézete is változott, egyre inkább a lakás részeként kezdték kezelni őket.

A könyvespolcok funkciója az idők során jelentősen kibővült

Ahogy már említettük, a könyvespolcok eredeti funkciója a könyvek tárolása és rendszerezése volt, de az idők során ez a szerep jelentősen kibővült. A mai kisbútorok nem csupán a könyvek elhelyezését biztosítják. Egy modern nappali vagy dolgozószoba elképzelhetetlen lenne nélküle nélkül, hiszen ez a bútordarab nem csupán praktikus, hanem a lakás dísze is. 

Lássuk, hány funkciót tölthet be egyetlen kisbútor

  1. Tárolás és rendszerezés: Az elsődleges funkciója továbbra is a könyvek tárolása. A polcok lehetővé teszik, hogy könnyen hozzáférjünk kedvenc könyveinkhez, és tematikusan, szerzők szerint vagy akár szín alapján rendszerezzük őket.
  2. Dekoráció: A modern könyvespolcok gyakran többek puszta tárolóhelynél. Különböző dísztárgyak, növények és képek segítségével az otthon központi dekorációs elemeivé váltak. A polcokon elhelyezett tárgyak személyessé teszik az enteriőrt, és segítenek egyedi hangulatot teremteni.
  3. Térszervezés: Egyes könyvespolcok térelválasztóként is funkcionálnak, különösen az egyterű lakásokban. Az ilyen polcokkal könnyen elválaszthatjuk a nappalit a dolgozószobától vagy az étkezőtől, miközben a polc mindkét oldala használható marad.
  4. Hozzáférhetőség: A polcok segítségével könnyen hozzáférhetünk a könyvekhez és egyéb tárgyakhoz. Emellett a szemmagasságban elhelyezett könyvek vagy tárgyak könnyen áttekinthetők és használhatók, míg a ritkábban használt tárgyak a felsőbb vagy alsóbb polcokon kapnak helyet.

Ma már nemcsak fából készülhetnek a könyvespolcok

A könyvek tárolására szolgáló kisbútor anyagválasztéka az évszázadok során jelentősen bővült. Az anyagok kiválasztása nagyban befolyásolja a polcok megjelenését, funkcionalitását és tartósságát.

A legklasszikusabb és leggyakrabban használt anyag a fa. A tölgy, a bükk, a fenyő és a mahagóni gyakori választás a könyvespolcok készítésekor. A fa polcok meleg, természetes megjelenést kölcsönöznek a térnek, és rendkívül tartósak. A különböző fafajták különböző színárnyalatokat és textúrákat biztosítanak, így könnyen beilleszthetők bármilyen stílusú lakásba. 

A modern, enteriőrökben egyre népszerűbbé váltak a fém könyvespolcok. A fém könnyű, mégis erős anyag, amely minimalista és letisztult megjelenést ad a polcoknak. A fekete acél vagy az alumínium gyakran használt anyag a fém polcok készítésekor, különösen az indusztriális stílusú lakásokban.

Az üveg polcrendszerek különleges, légies megjelenést kölcsönöznek a térnek. Bár nem a legpraktikusabb anyag a könyvek súlya miatt, mégis ideális választás lehet kisebb dolgok, például dísztárgyak elhelyezésére. Az üvegpolcok általában fémszerkezettel kombinálva készülnek, hogy stabilak maradjanak.

A modern dizájn előszeretettel használ műanyagból készült polcokat, különösen a gyerekek szobájában vagy könnyű tárolási megoldásként. A műanyag könnyű, olcsó és könnyen tisztítható, azonban kevésbé tartós, mint a fa vagy a fém.

Képek forrása: www.deco24.hu

Megosztás
Tegek: könyvespolc