Hírek

Szeptember végéig 165 lakóépület-tűz volt vármegyénkben

Komárom-Esztergom vármegyében az év első három negyedévében összesen 165 lakóépületben keletkezett tűz. A kigyulladt lakóépületekben 11 fő sérült meg, és egy ember vesztette életét. Több mint 1500 négyzetméternyi épített terület égett le, amely háromnegyede a tavalyi év ugyanezen időszakára vonatkozó számnak.

A tüzek pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében három eset kapcsán indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája, vagy sütés-főzés miatt csaptak fel a lángok. Szándékos gyújtogatás miatt egy ingatlanban keletkezett tűz. A legtöbbször a konyhában, nappaliban, a hálószobában, a kéményben, a tárolóban, vagy a nappaliban csaptak fel a lángok. Az oltást három esetben az épületen lévő napelemek, hét alkalommal pedig az épületben lévő gázpalackok nehezítették.

A 165 tűzzel érintett otthon közül egyetlen egyben sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában jeleznek, amikor még van lehetőség a lángokat eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni. Érdemes olyan füstérzékelőt vásárolni, amely nemcsak hangosan sípol füst esetén, hanem a rokonok okostelefonjára is jelzést küld.

A szén-monoxid mérgezéssel összefüggő balesetek országosan magas tendenciát mutatnak. A vármegyében 2024. szeptember 30-ig tíz alkalommal riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt, ami hasonló a tavalyi év hasonló időszakához. Az első negyedévben egy ember szenvedett halálos kimenetelű mérgezést. 

Szén-monoxid nem csak gázkészülékek működtetése közben keletkezhet. Valamennyi nyílt lánggal működő eszköz esetén fennáll a szén-monoxid fejlődésének az esélye akkor, ha nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Ez független attól, hogy fával, gázzal, vagy szénnel fűtünk. Ezen eszközök használatakor gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről. Nem elég olykor szellőztetni, légbevezetőt kell az ablakba szerelni. Érdemes otthonra szén-monoxid érzékelőt is vásárolni, és azt a fűtőeszköztől egy-másfél méterre, fejmagasságba elhelyezni. A lejárt szavatosságú szén-monoxid-érzékelőt le kell cserélni.

Forrás: Katasztrófavédelem
Borítókép: illusztráció